Ügyintézés

2023.10.09. 17:28

Civilek cégkapuja: fontos határidőkre figyelmeztet a nógrádi szakember

Október 12. napjától hatályos az a rendelet, mely alapján törölhetik a civil szervezet adószámát, ha nem rendelkeznek cégkapus hivatalos elérhetőséggel. Továbbá a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt pályázatok benyújtási határideje is közeleg.

Lukács Zsófia

Pásztor Ildikó, a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnöke, civil mentor hívta fel az egyesületek, civil szervezetek figyelmét az elektronikus cégkapu regisztrációjának fontosságára. 

– Ez év október 12. napjától hatályos az az adózás rendjéről szóló törvény, amely alapján az állami adó- és vámhatóság az adószámot törli, ha az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény alapján elektronikus, cégkapus ügyintézésre köteles adózó a hivatalos elérhetőséggel nem rendelkezik – hangsúlyozta a civil mentor.

Hozzátette, hogy a cégkapu regisztrációt a ügyfélkapu azonosítót használva célszerű elindítani. A regisztrációhoz szükséges: ügyfélkapu és előkészített papírok, egyesületek, szövetségek esetében a hatályos alapszabályt, vagy a bejegyző határozatot kell csatolni. Emellett a törvényszék által kiadott kivonat is megfelelő a nyilvántartásban történő szereplés igazolására.

Közjegyző vagy ügyvéd hitelesíti az aláírási címpéldányt

Arra is kitért, hogy az alapítványok esetében a hatályos alapító okiratot, vagy a bejegyző határozatot kell csatolni. Emellett a Törvényszék által kiadott kivonat is megfelelő lehet a nyilvántartásban történő szereplés igazolására. Elegendő egy dokumentumot feltölteni a nyilvántartásba vétel igazolására. – A képviseletet a közjegyző vagy ügyvéd által elkészített és hitelesített aláírási címpéldány feltöltésével lehet igazolni. A címpéldányt akkor is fel kell tölteni, ha törvényes képviselő jár el a regisztráció során és a képviselő lesz egyben a cégkapu megbízott is – tájékoztatott Pásztor Ildikó.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy november 17-ig, péntekig nyújthatják be pályázataikat Nemzeti Együttműködési Alap kiírásaira a civilek. – Az összetett pályázati kiíráson belül 500 ezertől akár 5 millió forintig terjedő támogatást is nyerhetnek, az október 16-án megjelenő egyszerűsített pályázati kiíráson pedig 400 ezer forint támogatáshoz juthatnak a pályázók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában