Karrier

2023.10.13. 17:20

Berkenyén nőtt fel, nőként áll helyt férfias szakmájában: egy világcég hazai igazgatója

Ki ne ismerné a nagy múltú gumiabroncsgyártó céget, a Bridgestone-t? Azt azonban már valószínűleg kevesebben tudják, hogy a vállalat magyarországi üzemét egy hölgy vezeti. Arról meg csak néhányak értesültek: Topolcsik Melinda, a tatabányai gyár ügyvezetője Berkenyéről származik. A magyarországi leányvállalat igazgatója gyakran visszalátogat szülőfalujába, a vérszilva-virágzást például sosem hagyná ki.

Gulyás Edina

Topolcsik Melinda a berkenyei bekötőúton, amikor a fák virágzanak. A kis nyugat-nógrádi településről indult a pályafutása

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Hosszú egyeztetést követőn, némi technikai malőrt legyőzve, sikerült felvenni a kapcsolatot Melindával. A várva várt videóhívás alkalmával némileg szorongva ültem a monitor előtt, azon gondolkozva, hogy mennyire lehet szigorú egy nagyvállalat elfoglalt vezetője. Azonban amikor közvetlen stílusával és kedvességével megjelent a laptop képernyőjén a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezetője, minden fenntartásom szertefoszlott.

– Berkenyén nőtt fel, aztán nagyon fiatalon elkerült Nógrádból. A pécsi egyetemi évei után rögtön nagy lendületet vett a karrierje. Milyen szálak fűzik ma Nógrádhoz? Gondolkozott valaha azon, hogy visszaköltözik a megyébe?

– Hosszú út vezetett odáig, hogy a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. élére kerültem, mint ügyvezető igazgató. Berkenyén nőttem fel, a falu mindig is meghatározó hely lesz az életemben. Igaz, hogy csak pár százan lakják, de nekem gyerekkoromban a világot jelentette. Mai napig ott él a családom, édesanyám, nagymamám, a testvérem a családjával, így sűrűn hazalátogatok és nagyon szeretek ott lenni. Nagy büszkeséggel tölt el, amikor évente egyszer, a vérszilva virágzásakor az egész ország figyelme az apró nógrádi falura irányul. Ugyan 18 éves koromban kerültem el innen a pécsi egyetemre, de azt követően 12 évig Rétságon dolgoztam. Szóval a karrierem jelentős részét Nógrád megyében töltöttem. Az ismert szófordulattal élve: soha ne mondd, hogy soha! Nem tudhatjuk, hogy mit hoz az élet. Semmi nincs kizárva, így az sem, hogy egyszer visszaköltözök Berkenyére.

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabanya elnök-ügyvezető igazgatója
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– A helyiek bizonyára tudják, hogy egy nemzetközi vállalat élén áll. Büszkék önre?

– Mivel kicsi a település és nagyon sok az ismerős, szívesen beszélgetek a helyiekkel, amikor hazamegyek. Meg szokták jegyezni, vagy a nagymamámnak, a családomnak mondják, hogy olvasták, látták a velem készült interjúkat, beszélgetéseket. Ez nagyon jól esik. Ahogy én is büszke vagyok Berkenyére és arra, hogy itt nőttem fel, bízom abban: ők is büszkék arra, hogy közülük való vagyok. 

– Ma egy, több mint százmilliárdos éves forgalmat bonyolító nagyvállalat, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. vezetője. Melyek voltak az idáig vezető szakmai pályafutása legfőbb állomásai?

– Gyerekkoromban nyilván nem arról álmodtam, hogy az autóiparban, egy férfias iparágban fogok dolgozni. Amikor egészen kicsi voltam teljesen más álmaim voltak. Emlékszem óvodában és általános iskolában színésznőnek készültem, később orvos akartam lenni. Azonban mivel a testvérem is oda járt, egy váci műszaki középiskolába tanultam, ez valamennyire behatárolta, hogy milyen irányban fogok továbbtanulni. Így a közgazdasági egyetem mellett döntöttem. Az egyetemi évek alatt sokat gondolkoztam azon, hogy közgazdászként mely területen szeretnék elhelyezkedni, a nyári gyakorlatok alkalmával belekóstoltam a bank, a marketing és az értékesítés világába is. Végül megfogalmazódott bennem: olyan helyen akarok dolgozni, ahol látható a munkám eredménye. Ahol gyártás, termelés folyik és kézzel fogható terméket tudok teremteni. Az első munkahelyem Rétságon volt. Az PCC AFT Europe Kft. egy autóipari vállalt, itt több mint 10 évig dolgoztam és azóta is ezen a területen tevékenykedek.

Szeretettel és szenvedéllyel végzi munkáját

– Egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy nem riad meg egy-egy nehezebb döntéstől sem. Milyen vezetőnek tartja magát?

– Ha röviden akarok válaszolni, akkor szenvedélyesnek, ugyanis amit csinálok, azt szenvedéllyel szeretem. Bármivel is foglalkozunk, azt jól csinálni minden munkakörben ugyanolyan nehéz. Ezért kell hozzá nagy szeretet és szenvedély. Emellett felelősnek tartom magam, hiszen majdnem 1400 embernek vagyok a vezetője, akiknek példát kell mutatnom. Törekszem arra, hogy munkatársaimnak megteremtsen a lehetőséget a fejlődésre, a tanulásra. Fontos, hogy olyan munkahelyet tudjak biztosítani, ahová jó bejárni. Mindezeken kívül nagyon lelkes vagyok. A pályán töltött hosszú évek elteltével is a belső elégedettség ad lendületet a mindennapokhoz. 

– Cégvezetőként nagy hangsúlyt fektet a dolgozók motiválására. Ön szerint ma, 2023-ban melyek a legfontosabb dolgok – természetesen a bérjellegű juttatásokon túl –, amik igazi motivációt jelentenek az alkalmazottak számára a munka világában?

– Az elmúlt években a világjárvány, a háború és az ezekkel járó gazdasági nehézségek az emberekben bizonytalanságot keltettek, ami által kiszolgáltatottságot éreznek. Éppen ezért úgy gondolom: a munkahelyi jólétnek nagy szerepe van napjainkban. A vállalatnál arra törekszünk, hogy munkatársaink azonosulni tudjanak a cég értékeivel. Ugyanis akinek van jövőképe és hasznosnak érzi magát, az jól van. Ekkor tud koncentrálni a feladataira és arra, amit elvárunk tőle. A Bridgestone Tatabányánál sok erőt és energiát fordítunk dolgozóink mentális és fizikai egészségére is, különböző közösségkovácsoló programokkal, ingyenes egészségügyi szűrésekkel, közös sporteseményekkel, tematikus napokkal.

Az üzem raktárában
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– Milyen tulajdonságok tesznek jó vezetővé egy főnököt napjainkban? Más személyes, emberi tulajdonságok szükségesek ilyen értelemben egy női és egy férfi vezető számára?

– Amikor vezetőről beszélünk, számomra teljesen független, hogy férfi, vagy nő az illető. Szerintem az a jó vezető, aki inspirálni tudja a körülötte lévőket és képes megújulni. A folyamatosan változó igények, gazdasági körülmények, politikai változások miatt folyamatosan meg kell újulni. Ha erre a vezető képes, akkor a szervezet is könnyebben tud alkalmazkodni a kihívásokhoz. Az inspiráció pedig azért annyira fontos, mert nem csak képviselni kell a csapatot és felelősséget vállalni a beosztottainkért. Át kell tudni adni a saját magunkban lévő elhivatottságot és belső tüzet is. Ez a vezető felelőssége. A jó vezető ismérve mindezek mellett, hogy ne csak beszéljen, hanem annak megfelelően cselekedjen. Csak így válhatsz hitelessé. 

– A Bridgestone ügyvezető igazgatójaként, gyárigazgatóként egy igen férfias iparágban bizonyította szakmai és emberi rátermettségét. Hasonlóan magas pozícióban, akár a nemzetközi cégcsoportban dolgozó férfi kollégái elismerik érdemeit és teljesítményét? Milyen visszajelzéseket kap vezetői munkáját illetően?

– Maga az a tény, hogy egy japán gyökerekkel rendelkező gumiabroncsgyártó vállalat élén állok Magyarországon nőként, sokakat megdöbbent. Azonban már közel hét éve ebben a pozícióban dolgozok és folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapok. Nekem a közvetlen kollégáim jelzései a legfontosabbak. Ugyanakkor ahhoz, hogy megfelelően tudjam a magyarországi vállalatot a cégcsoporton belül Európában és globálisan is képviselni, szükség van arra, hogy elismerjék a munkámat a velem egy szinten, vagy magasabb beosztásban tevékenykedő munkatársaim is. A Bridgestone környezete azonban nagyon támogató, függetlenül attól, hogy férfi, vagy nő az illető, a jól végzett munkát és az elért teljesítményt minden esetben elismerik. 

Fontos a család, sokat köszönhet édesanyjának és férjének is

– Egy ilyen volumenű nagyvállalat vezetése miként egyeztethető össze a magánélettel? Mit tudhatunk a családjáról?

– Szerencsés vagyok, nagyon sokat köszönhetek a családomnak. Legfőképpen a férjemnek és az édesanyámnak. Mindig számíthattam rájuk és ez a mai napig így van. Nem tudtam volna ilyen karriert befutni a támogatásuk nélkül. Számomra fontos, hogy büszkék legyenek rám. A férjem olasz, és van egy 13 éves lányunk, így ő egy olasz-magyar koprodukció – mondja nevetve. – A család mindennek az alapja, innen merítünk erőt, innen táplálkozhatunk. Igyekszem minél több időt velük lenni, mert az energiával tölt fel és felvértez a mindennapok kihívásaival szemben.  

– Mentorként fiatalokat támogat, hogy belőlük is önhöz hasonló, motivált és sikeres vezető válhasson. Miért fontos ez önnek és mit jelent ez a gyakorlatban?

– A jövő generációjában, a fiatal tehetségekben van minden reménységünk. Éppen ezért fontosak azok a kezdeményezések, amelyek támogatják őket és szakmai segítséget nyújt számukra. Különböző szövetségek mentorprogramjában veszek részt, azért, hogy a fiatalokat előnyhöz juttassuk az általunk már megtanult, és számukra átadott tudással. 

Szíves tölti a szabadidejét sportolással, a motorra is felpattan

– Mivel tölti szívesen szabadidejét?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a családdal ezen a téren is nagyon jól együtt tudunk működni. Sok közös hétvégi programot szervezünk, ami általában a mozgás körül forog. Személy szerint nagyon szeretek sportolni, a konditerem például meghatározó hely számomra, ahol sok időt töltök, de futok és golfozok is. A férjem és én is motorozunk, így szívesen töltjük ezzel az időt, a kislányunk pedig örömmel pattan fel mögénk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában