Népviselet

2023.10.22. 11:25

A palócság viseletét, kulturális értékeit vonultatták fel az első rimóci viseletes bálon (fotók)

Szombaton este 30 település viseletbe öltözött képviselője mulatott Rimócon. A Folklór Manufaktúra közössége első alkalommal szervezte meg a Nógrád Vármegyei Viseletes Bált, melynek keretében egybegyűjtötték szűkebb hazánk parasztöltözeteit viselő, őrző, ápoló, illetve készítő közösségeit és embereit.

Lukács Zsófia

Fergeteges tánc kerekedett, ropták a népviseletbe öltözött emberek: a hagyományt a megélése tartja fent

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Felemelő látvány nyújtott a rimóci Vincze Barna Sportcsarnok, amikor megtelt a több mint 100, szebbnél szebb népviseletes bálozóval. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas fotósának, Mohos Zsófiának az ötletéből kiindulva a Rimóci Folklór Manufaktúra, Paluch Norbert vezetésével első ízben rendezte meg a Nógrád Vármegyei Viseletes Bált. Az eseményt nemzeti imánkat, a Himnuszt követően a házigazda Rimóc kulturális műsora és köszöntője indította.

A bál fővédnöksége, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének nevében  dr. Bablena Ferenc alelnök köszöntőjében hangsúlyozta: öröm látni azt, hogy a települések meg tudják mutatni Nógrád milyen értékekkel és viseleti szépségekkel rendelkezik. 

Dr. Bablena Ferenc megnyitója. Öröm, hogy a települések meg tudják mutatni Nógrád milyen értékekkel és viseletekkel rendelkezik
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Ezt a viseletet most nem viseljük, hanem megéljük. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen kis település ilyen merész vállalkozásba kezdett, hogy egy megyében és azon túlról is összehívja a palócságot – fogalmazott dr. Bablena Ferenc.

Szabó Vilmos polgármester köszöntőjében elmondta, hogy úgy látja minden várakozást felülmúlt a bál

– Amit az ötletgazdák szeretnének megvalósítani, ahhoz elengedhetetlen a résztvevők jelenléte, tanúságtétele. Meg kell mutatnunk az értékeinket, színes kultúránkat és azt, hogy ennek a továbbvitele mennyeiknek fontos. Ha látják ezt az emberek és megtapasztalják mindezt a fiataljaink, akkor már sokat tettünk azért, hogy őseink hagyatéka fennmaradjon – emelte ki a polgármester.

Sokat elárul a népviselet arról az emberről, aki hordja

Paluch Norbert etnográfus, a rendezvény főszervezője beszédében köszönetét fejezte ki azoknak, akik valamilyen módon támogatták a megvalósulást, ezen felül a viseletes résztvevőknek és Kobela Andrásnénak, aki évtizedeken át szívén viselte Rimócon a hagyományőrzést és most az ő szellemiségében folytatják a munkát és szervezik az eseményt. Harmadrészt a zenészeknek fejezte ki háláját a szervező, akik a bál hangulatáról gondoskodtak. Külön köszöntötte a viselet készítőit, kiemelten a Népművészet Mestere díjjal elismert Kiss Bertalannét, aki kifejtette: a viselet szokás, a szokás pedig erkölcs, viseletünk mindent tartalmaz, ami a mából kiveszni látszik. 

– Látjuk viselőjén, hogy ünneplőben vagy dologi időben van, nő vagy férfi, középkorú vagy fiatal és azt is látjuk, hogy melyik korban élt, mik a kedvenc színei és még számtalan más dolgot, amit napjainkban a világ nagyvárosainak utcáján járva nem tudunk megállapítani. Nekem ezért is fontos a viselet, mert ilyen jelzésértékkel bír.

Harminc településről, a Felvidékről, Pest és Heves vármegyéből is érkeztek vendégek Rimócra
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az est folyamán Mohos Zsófia fotográfus dokumentálta az érkező települések népviseletét, amelyet a csarnokban felállított stúdióban örökített meg az utókornak. A Nógrád vármegyei településeken kívül a Pest megyei Kartal és a felvidéki Kéménd, valamint Heves megyéből Mátraballa és Boldog település is büszkén bemutatta viseletét.

A muzsikát a házigazda Rimóci Rezesbanda, valamint a Folt Népzenei Együttes, Konrád Viktor dudás és Holecz Attila báli zenész szolgáltatta, melyre hajnalig mulattak a bálozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában