Kertészkedés

2023.09.09. 08:38

Virághagymák, gyep és leander − itt a hétvége, irány a kert!

Leander gondozása, hagymás növények ültetése, fűnyírás, tápanyag-utánpótlás − összegyűjtöttünk néhány fontos szeptemberi kerti teendőt, amit érdemes ebben a szép időben elvégezni.

Nool.hu

Gondosan tervezzük meg a virágoskertet az ültetés előtt!

Forrás: Shutterstock

Mint megírtuk, kellemesen meleg őszi hétvége előtt állunk Nógrádban. Az időjárás kedvez a szabadtéri elfoglaltságoknak, így például az aktuális kerti teendők elvégzésének is. Némelyik fafajta és cserje már túl van a színváltáson, és lassan elkezdi ledobni leveleit is, ez azonban nem azt jelenti, hogy − különösen az olyan szárazabb időszakokban, mint ez a hét − ne lenne szükségük locsolásra.

A fűnyírási szezon is javában tart még, és a gyepnek nem árt némi tápanyag-utánpótlás sem, a mértékletességre ügyelve ezt is érdemes megtenni az előttünk álló napokban. A vasárnapi fűnyírás kérdéséről ebben a cikkünkben írtunk korábban:

Most tervezhetjük meg a tavaszi virágoskertet!

A szeptember nem csupán a gondoskodás, hanem az előrelátó tervezés időszaka is a virágoskertekben. Elérkezett ugyanis a jövő tavasszal, nyáron nyíló hagymás növények ültetésének, illetve átültetésének ideje.

„A tavaszi hagymások sajátossága, hogy a kikeleti virágzáshoz őszi telepítés szükséges, ugyanis az ún. hideghatás nélkül a gumókból jövőre nem fejlődnek szépséges virágok. Aki az őszi ültetést kihagyja, sajnos biztosan lemarad a tavaszi virágözönről” − figyelmeztetnek a hobbikert.hu kertészeti szakportálon. Mint fogalmaznak, a hagymások ültetése nem nehéz feladat, de egy kevés előkészületet mindenképpen igényel: meg kell tervezni majdani virágoskertünk kinézetét (fontos a virágok színét, magasságát, kiterjedését is számításba venni), majd ki kell jelölni és ki kell alakítani a megfelelő ágyást.

A szakíró szerint mindez lényeges mozzanat, mert „bár a telet a gumók a föld alatt töltik, a tavasszal kibújó hajtásoknak és virágoknak napfényre és meleg fekvésre lesz szükségük, így a hagymák ne kerüljenek árnyékolt, huzatos, fagyzugos területre”.

A leanderek gondozása ősszel is fontos feladat

Portálunkon többször foglalkoztunk már a leander gondozásával, ami nem csupán a nyári, forró hónapok kiemelt jelentőségű feladata a kertekben. Ilyenkor, ősszel évről évre felmerül a kérdés, hogyan készítsük fel a dézsás növényeinket a közelgő hidegebb napokra, illetve magára a télre. 

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a leander mérsékelten fagytűrő, körülbelül mínusz nyolc fokot visel el rövid ideig. Így az enyhe téli napokon kint lehet hagyni, hisz minél több időt tölt a szabadban, annál egészségesebben indul majd tavasszal; ellenben a szabadban való teleltetést és a kiültetést még nem javasolja Marczinek András salgótarjáni kertész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában