Jegyzet

2023.09.01. 11:41

Újabb oltás

Eddig a pontig azt hittem, hogy nem létezik több vakcina - Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Lukács Zsófia

Nagy port kavart a hír, hogy 30 napig nem adhatnak vért azok, akik Budapest XVI. és XXII. kerületében, valamint Szegeden élnek, vagy több mint 24 órát tartózkodtak ezeken a helyeken, és tigrisszúnyog csípte meg őket. Azóta cáfolták ezt a korlátozást, de aki olyan területről érkezik, ahol a nyugat-nílusi láz előfordult, annak több kérdést tesznek fel, de nem zártak ki ennyi embert a véradásból. Azt már senki tagadta, hogy a  Délkelet-Ázsiában őshonos tigrisszúnyog, ami mintegy 22 féle vírust terjeszthet – így a nyugat-nílusi lázat is – jelen van Magyarországon. 

Nemrégiben a kullancs okozta betegségek elleni oltás miatt jártunk az gyermekorvosi rendelőben, ahol arról tájékoztattak, hogy olyan egyre több olyan agyhártyagyulladásos megbetegedést tapasztaltak Európában, amelyre még nincsenek oltva a gyerekek. Eddig a pontig azt hittem, hogy nem is létezik több vakcina, amit ne kaptak volna meg. A Meningococcus W és Y típus okozta fertőzésről van szó, ami ellen nem kötelező az oltás. 

Ember legyen a talpán, aki ezt tudja követni... Lehet ismét gondolkodni, hogy hasznos-e, kell-e, milyen kockázata van? Eközben egyre többet hallani a tigrisszúnyogokról, ma már olyan mértékben vannak jelen itthon, hogy teljesen kiirtani nem lehet őket, de a populációt folyamatosan ritkítják a többi szúnyoggal egyetemben. Mindemellett úgy tűnik a migránsoknak is kedvelt útvonala lettünk, persze nem vészmadárkodom, de jobb félni, mint megijedni... 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában