Természetvédelem

2023.09.19. 14:35

Sérült egerészölyvet engedtek szabadon gyógyulása után Salgótarján mellett

A természetvédelem egyik nagy dilemmája a sérült, legyengült és emberek által fellelt állatok gondozásának, gyógyításának kérdésköre: érdemes-e velük egyáltalán foglalkozni?

Pintér Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntese az egerészölyvvel

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Papp Ferenc

Ugyanis a legtöbb esetben ezek az állatok már nem megmenthetők, a sérült, beteg, legyengült állatok lesznek a ragadozók első áldozatai és táplálékszűke esetén is ők lesznek akik nem jutnak elég élelemforráshoz – írja közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Hozzáteszik: aakadnak pozitív esetek, amikor megmenthető egyedek kerülnek kézre és a természetbe történő sikeres visszailleszkedésük jó eséllyel megtörténhet. 

– A napokban pont egy ilyen esettel volt dolgunk. A Nógrádi Tájegység szeptember elsején kapott bejelentést Szabó Krisztián kotyházapusztai gazdálkodótól, hogy egy legyengült, már röpképtelen egerészölyvet talált a tanyájára bevezető földúton. Pár napig saját maga etette, majd a madár a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontba került Salgótarjánba, ahol kollégáink gondozásának hála új erőre kapott – írják.

Szeptember 15-én reggel még két egeret Baglyaskőn elfogyasztott, majd kivittük és a megtalálás helyszínén elengedték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában