Állatmentés

2022.08.10. 06:50

Védett állatok sokaságát menti meg a salgótarjáni létesítmény

Rigó-, cinege,- és harkályfajok, fehér gólyák, sündisznók és denevérek is előfordulnak azon állatok között, amelyekről már gondoskodtak a baglyaskői állatmenhelyen. A cél, hogy az állatok minél előbb visszakerüljenek a természetes élőhelyükre.

Nagy Orsolya

Madármentő állomás is működik a létesítményben

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

Madármentő állomás működik a település közelében lévő Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban. Papp Ferenc természetvédelmi őr portálunknak elmondta, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának megalakulása óta kezelik a védett állatokkal kapcsolatos ügyeket. A salgótarjáni telephely 2010-ben épült meg és azóta kerülnek hozzájuk időközönként madarak és különféle állatok is.

– Nagyon változó, hogy milyen gyakorisággal hoznak állatokat, évente hozzávetőlegesen 200 példány kerül hozzánk, így különböző védett madarak, sündisznók, denevérek, akár még hüllők, gyíkok is. Jellemzően egyébként gerincesek érkeznek hozzánk, de mindegyik védett faj – közölte Papp Ferenc.

Hozzátette: nem kórházként üzemelnek, de természetesen ellátják a bajba került állatokat, adnak nekik enni, fajtájuknak megfelelő takarmányt kapnak. Minden hozzájuk került állatot megpróbálnak külön-külön tartani, de az azonos fajú kis és a nagy testűeket közös élettérbe helyezik el. Amennyiben egy-egy beteg állat esetében ellátás szükséges, akkor igyekeznek szakorvoshoz eljuttatni a sérültet.

Papp Ferenc a madarakkal kapcsolatban elmondta, hogy gyakran van náluk egyebek mellett egerészölyv, barna rétihéja, fehér gólya, vörös vércse, karvaly, fekete rigó, cinege félék, macskabagoly, kuvik, erdei fülesbagoly, valamint harkályfélék és fecskék is.

– Mivel minden állat a természetes élőhelyén érzi jól magát, ezért arra törekszünk, hogy minél előbb visszakerüljenek oda, tehát egy idő után szabadon engedjük őket. Természetesen olykor előfordul, hogy nem lehet elengedni némely legyengült egyedet. Az elmúlt évek során egyébként több mint százféle állatfaj megfordult már nálunk, jelenleg tizenegy különböző található nálunk, de a létszám folyamatosan változik – emelte ki a természetvédelmi őr.

Egy macskabagoly is a madármentők segítségére szorul
Fotó: Szabó Péter / Nool

Hozzátette, arra is van lehetőség, hogy akár telefonon keresztül tanácsot adjanak, de elsődleges céljuk, hogy helyben, élőhelyükön maradjanak az állatok, amennyiben az lehetséges.

A közelmúltban az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai egy barna rétihéját mentettek meg, amelyet azután a madármentő állomásra vittek. Kotroczó Zoltán, az egyesület tagja kapta a bejelentést, miszerint egy nagy madár úszik Mátraterenyén egy ház kerti medencéjében. A közösségi oldalon közzétett történet szerint azonnal a helyszínre sietett, de mire odaért, a madár már egy autó tetején pihent, elrepülni azonban nem tudott. Mint írták, a sikeres befogás és biztonságba helyezés, valamint rövid telefonos egyeztetés után az önkéntes a Baglyaskő-vár Látogatóközpont madármenhelyén átadta a madarat a Bükki Nemzeti Park szakembereinek.

Kotroczó Zoltán a Nool.hu-nak akkor úgy fogalmazott, hogy kerti medencében sosem találtak még élő madarat, és bíznak abban, hogy a fiatal barna rétihéja gyorsan és teljesen meggyógyul, s hamarosan újra szabad lehet. A szakember kifejtette: külső sérülés nem látszódott a ragadozó madáron, azonban minden bizonnyal nagyon kimerült lehetett, hisz egyáltalán nem ellenkezett megmentőjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában