Programajánló

2023.09.21. 19:55

Programáradatban sodródnak a hétvégén Nógrád települései, mutatjuk, hová érdemes ellátogatni!

Ezen a hétvégén is több program kínál kikapcsolódási lehetőséget a szűkebb hazánkban élőknek, amelyekből ismét összeállítottunk egy csokrot. Többek között szüreti mulatságok és kulturális programok is a palettára kerülnek, mutatjuk a részleteket!

Gubányi Patrik

Szüreti koszorú. Nógrádban, bár már nem szőlőtermő vidék, számos településen őrzik a hagyományt A háromnapos szüreti napokra mintegy tízezer embert várnak a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő kisvárosba. Elkezdődött Tokaj-Hegyalja egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiválja. Fotó. Vajda János VJ Észak-Magyarország

Forrás: Noll.hu illusztráció

Fotó: Vajda János

 

Éjjel-nappal nyitva lesz a kultúrház Bátonyterenyén

 

A bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz, amely keretében szeptember 23-án, szombaton 10 órától várják az érdeklődőket termék és kézműves börzére, ahol  bemutatkoznak a helyi és környékbeli termelők, alkotók. Kísérőprogramként a legkisebbek a szüleikkel baba-mama foglalkozáson vehetnek részt a gyermekkönyvtárban, a nagyobbak pedig a helyi vasútmodell-gyártó cég bütyköldéjében tölthetik a délelőttöt. Délután, 14 és 16 óra között a program résztvevői A szakkör foglalkozásaival ismerkedhetnek, elmélyülhetnek a makramé és a horgolás világában. A tevékenységeket az ősszel induló rendszeres összejöveteleken el is lehet majd sajátítani.

 

Elemlámpával a kezükben bújócskázhatnak a mátranovákiak

 

Az előző évekhez hasonlóan a Május 1. Művelődési Ház idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz. Annak keretében érdekes és színes időtöltés várja szeptember 23-án, szombaton az intézménybe látogatókat. A délután baba-mama foglalkozással és ping-pong mérkőzésekkel indul 16 órakor, a kreatív bütyköldében pedig különböző díszek készülnek majd.  A helyi nyugdíjas klub szórakoztató előadását 18 órától hallgathatják meg az látogatók, de családi játékos sorversenyen is részt vehetnek a vállalkozó kedvűek. Sötétedést követően elemlámpás bújócskát szerveznek a művelődési ház körül, 22 órától pedig tábortűz, nyársalás és zene zárja a napot. 

 

Felavatják az összefogással felújított pásztói Tittel Pál kollégiumot

 

A Salgótarjáni Tankerületi Központ és a Pásztó önkormányzata közösen valósította meg a kollégium fejlesztését, amihez helyi vállalkozók és magánszemélyek is hozzájárultak. Sokak felajánlása és áldozatos munkája nyomán korszerűsödött az épület, amit szeptember 23-án adnak át ünnepélyes keretek között. A nap 10 órakor jurta építéssel, íjászattal és sólyomröptetéssel indul, majd helyi képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás. 13 órától lehetőség lesz a kollégium bejárására, az ünnepélyes átadó pedig 14 órakor kezdődik. A beszédek, a köszönetnyilvánítások és az ünnepi műsort követően séta indul a gimnáziumot érintve a francia tagozatra, majd körtánc, beszélgetés és játék vár az érdeklődőkre. 

 

Összehozza a találkozó a Balassagyarmatról elszármazottakat

 

Balassagyarmat Barátainak Találkozóját szeptember 23-án, szombaton 17 órakor szervezik meg a városi könyvtárban.
A rendezvényen elsőként Csach Gábor, a város polgármestere mond köszöntőt, majd az elmúlt év eseményeiről is beszámol. Ezután Tyekvicska Árpád, a Balassagyarmati Település Értéktár Bizottság elnöke foglalja össze az eddig elért eredményeket, majd Vojtkó István Ipoly-parti igaz mesék című könyvét Ács Zsuzsanna, a kötet szerkesztője, valamint Horváth Zita televíziós szerkesztő ajánlja a közönség figyelmébe. A Balassagyarmat Közösségért díjjal elismert Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesületet Renner Péter kommunikációs vezető mutatja be. Emellett az esemény vendége lesz Ulveczki Edina, a Vitalitás Sportegyesület kajak-kenu szakosztályának vezetője és edzője is. A rendezvényen közreműködik a Balassi Band, a Bourbon Folks és Szalai Lovász Emőke műsorvezető. A közleményben kiemelték, a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában 16 órától megtekinthető lesz a Madách Imre életét és Az ember tragédiáját feldolgozó vándorkiállítás is.  Idén is lehetőség van a város által indított ingyenes busszal utazni az éves találkozóra, amely szeptember 23-án, 14 óra 30 perckor indul Budapestről, Újpest-Városkaputól. A különbusz a program végén indul majd vissza a fővárosba.

 

Szüreti mulatságra hívják az érdeklődőket Galgagután

 

Agócs Gábor, a település polgármestere portálunknak elmondta, a szeptember 23-i eseményre már megformázták a határban vendégfogadó, emberábrázattal díszített szalmabálákat, és ügyes kezek által összeállították a szabadtéri dekorációkat. A jeles napon, szombaton délután fél háromtól gyülekezik majd a nép a község északi részén lévő gumis műhely előtti téren, majd innen indul háromtól a díszes menet, lovasokkal, kocsikkal a többi kijelölt pontra, ahol természetesen táncra perdül a vigalom emberserege. A végén a művelődési házban hajnalig tartó bál zárja az önfeledt szórakozást.

 

Szüreti mulatság és felvonulás is várja szombaton a Csécsére látogatókat

 

Szüreti mulatságot tartanak Csécsén szeptember 23-án, szombaton. A felvonulók a művelődési ház előtt találkoznak 14 órakor, innen indulva járják végig a falut – adta hírül közösségi oldalán a község önkormányzata. Hozzátették: a bíró és a bíróné hintón teszik meg az utat, érintik a Rákóczi, a Kossuth, a Május 1, a Madách, a József Attila, a Dózsa György és a Táncsics utat, végül a Szabadság úton ér véget a szüreti felvonulás. Azt követően a művelődési házban folyatódik a vigasság, az óvodások hívják táncba a résztvevőket, a talpalávalót Kórós Lackó húzza.  

 

Ünnepi tort tartanak a tari Buddha Parkban

 

Immár második alkalommal tartanak a településen található Buddha Parkban, a Szkíta és Magyar Szellemiség Központ Nemrót Aranykertje Templomában, Nemrót és Attila ünnepi tort. Mint arról a park az oldalán beszámolt, a rendezvény az Egyetemes Mester napja alkalmából valósul meg. Az eseményre szeptember 24-én, 10 órától várják az érdeklődőket, ahol az ünnepi szertartást a tiszteletreméltó Csöpel Láma vezeti majd.

 

Megyéspüspök áldja meg a felújított dorogházai templomot

 

Ünnepi szentmise keretében dr. Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke áldja meg a felújított Szent Kereszt Felmagasztalása templomot Dorogházán. Az istentisztelet szeptember 24-én, vasárnap 11.30 órakor kezdődik – adta hírül közösségi oldalán az egyházközség. A műemlék templom a Modern Városok Program támogatásával újult meg. A beruházás során megvalósult a csapadékvíz megfelelő elvezetése, az átázott falak szakszerű rendbetétele. A torony fa részei is nagyon elhasználódtak, ezt szintén ki kellett cserélni és a teljes elektromos felújítás is elkészült.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában