Programajánló

2023.09.01. 10:28

Programáradat Nógrádban, a bányásznapok mellett több mulatság is várja vendégeit

Ezen a hétvégén is több program kínál kikapcsolódási lehetőséget szűkebb hazánkban. Karancsalján őszköszöntő partit tartanak, Szügyön családi, míg Nógrádmarcalban kulturális napon mulathatnak a látogatók. Mátraszelén pedig immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Szelei Szilva Napot. A hétvége során számos kelet-nógrádi településen fejet hajtanak majd a bányász elődök előtt, illetve idén a 73. vármegyei bányásznap házigazdája Vizslás lesz.

Veres Edina

Mátraszelén a szilva körül forog a hétvége programja

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Ádám János

Nyársalással és kert mozival zárják a nyarat Erdőtarcsán

A nyár utolsó diák klubjában esti nyársalással egybekötött mozizásra várják az érdeklődő fiatalokat és a gyermeklelkű felnőtteket szeptember 1-én, pénteken Erdőtarcsán. A helyi Madách Imre Közösségi Színtér közösségi oldalán osztotta meg, hogy a faluház udvarán 19 órakor lobbannak fel a tábortűz lángjai, és kezdődik a nyársalás. Ezután a kötetlen este úgy 20 óra 30 perctől a kert mozival folytatódik. A szervezők egyfelől arra kérték az érdeklődőket, hogy plédet vigyenek magukkal. Másfelől pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy a programnak tervezetten 22 óra körül lesz vége, ezért a 14 éven aluli gyermekek vagy felnőtt kísérettel érkezzenek az eseményre, vagy a szülők vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzattal a kiskorúak távozása miatti egyeztetés végett.

Az elhunyt vadászokra emlékeznek a bárnai vadaskert kopjafájánál

A hagyományoknak megfelelően a Bárna-Vad Kft. vadaskertjében felállított kopjafánál tartanak megemlékezést az elhunyt vadászok emlékére szeptember 1-én, 17 órakor. A Vadászkamara Salgótarján nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervezetének szervezésében megvalósuló program során a vadásztársak, illetve a hozzátartozók is elhelyezhetik virágaikat az emlékhelynél.

Autós találkozó, táncos műsorok és koncertek színesítik az ősz köszöntő bulit Karancsalján

Vidám, rendezvényen mulathatnak a karancsaljai lakosok szeptember 2-án, szombaton 14 órától a Községi Parkban. A község közösségi oldalán megosztott bejegyzés szerint az Őszköszöntő Park Party 14 órakor az első Karancs Autós találkozóval rajtol el. Két órával később táncos műsorokat tekinthetnek meg a résztvevők, akiket például a Mona Deja-Vu Tánciskola, a Havanna Táncstúdió Sportegyesület, vagy épp a Karida Hastánccsoport tagjai kápáztatnak majd el mozdulataikkal. Végül 19 órától előbb Budapesti BLB Rock Group, majd a Blues Life Band együttes ad koncertet a karancsaljai park party-n.

Megannyi fellépő gondoskodik a jó hangulatról a nógrádmarcali kulturális napon

Kulturális napot tartanak a nógrádmarcali közösségi színtérben szeptember 2-án, szombaton. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a programok 13 óra 30 perckor kezdődnek Rózsás Viki előadásával, majd a helyi óvodások kedvesnek az egybegyűlteknek műsorral. A szervezők természetesen a legkisebbekre is gondoltak, így a gyerekeket népi játszótér, arcfestés és ugrálóvár várja a nap során. A közös ebédet követően 15 órától hagyományőrző csoportok foglalják el a színpadot, majd egy órával később Felvidéki Mulatós Sanci gondoskodik a jó hangulatról. A megjelentek 17 órától a B.F.C Lovas Farm minilovas bemutatóját tekinthetik meg, míg 20 órától retró diszkóval zárják a kulturális napot, amelyhez a ritmust DJ Hammer pörgeti majd.

Ellepik Dejtárt a tájékozódási versenyben résztvevő veterán járművek

Dejtár a motorok és a veterán járművek szerelmeseinek kínál érdekes programot szeptember 2-án, szombaton. A Dejtári Hírmondó nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint, a Szeszvame, azaz a Szentendrei-szigeti Veterán Autós és Motoros Egyesület szervezésében valósul meg a XVII. Dunakanyar Oldtimer Túra, amely érinti a nógrádi települést is. A bejegyzésből az is kiderült, hogy 11 óra 30 perctől érkeznek majd folyamatosan a község művelődési házának a környékére a tájékozódási túraversenyben résztvevő motorkerékpárok, illetve veterán autók.

Főzőverseny, színpadi produkciók és koncert tarkítja a szécsényfelfalui falunapot

Falunapon mulathat Szécsényfelfalu apraja-nagyja szeptember 2-án, szombaton. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a helyi főzőkonyha udvarán a programok 15 órakor a megnyitó elhangzásával kezdődnek el. Nem sokkal később a főzőversenyre nevezett csapatok kezdhetnek el serénykedni az edények körül, hogy bebizonyítsák a gasztronómiai jártasságukat. A legkisebbekre a nap során lufihajtogatás, arcfestés, és ugrálóvár vár. A T.C.D. Tánccsoport 15 óra 40 perctől szórakoztatja majd bemutatójával a közönséget, majd őket követve a Felfalui Vadrózsa Nyugdíjas Klub tagjai lépnek a színpadra. A szervezők egy tál meleg étellel vendégelik meg a megjelenteket 17 órától, majd 18 órakor a tombola sorsoláson dől el, hogy mely látogatókat pártolja Fortuna. Egy órával később fény derül a főzőverseny eredményeire, végül a napot a Jump Rock Band koncertje zárja 20 órától.

Utcabál zárja majd a szügyi családi napot, de fellép a Pedrofon együttes is

Családi napnak ad otthont a szügyi művelődési ház udvara szeptember 2-án, szombaton. Az intézmény közösségi oldalán közzétett felhívás szerint, a rendezvény 13 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A legkisebbek számára ugrálóvár, csillámtetoválás, népi és ügyességi játékok nyújtanak majd kikapcsolódást, a felnőttekre Doterra tanácsadás, ingyenes kézmasszázs vár, illetve kézműves portékákat tekinthetnek és vásárolhatnak meg a látogatók. A program során 15 óra 30 perckor a Pedrofon zenekar lép fel és zenél a közönségnek, míg a résztvevők 19 órától utcabálon mulathatnak, amelyhez a jó hangulatról és a muzsikáról Grenyó János gondoskodik majd. Az ingyenes programot rossz idő esetén a művelődési házban tartják meg.

Tizenhatodik alkalommal lesz a „szilváé” egy egész nap Mátraszelén

Egy hagyományos mátraszelei rendezvényen, az immár 16. alkalommal megrendezett Szelei Szilva Napon vehetnek részt az érdeklődők szeptember 2-án, szombaton a helyi sportpályán. Vincze László, a község polgármestere osztotta meg közösségi oldalán, hogy a programok nyitányaként 8 órakor elrajtol a főzőverseny, míg 11 órától kispályás labdarúgás keretében szerveznek nosztalgia mérkőzést. A rendezvényhez kapcsolódva hirdették meg a szervezők a Szenzációs Szelei Szilvaság fantázianévre keresztelt versenyt. Az azon résztvevők a saját maguk által előállított, vagy saját termésből készített különböző termékeket 14 óráig adhatják le az információs sátornál. A 15 órakor kezdődő megnyitót követően kihirdetik a főzőverseny és a Szenzációs Szelei Szilvaság című megmérettetés eredményeit, majd 17 órakor kiderül, hogy mely mátraszelei otthonok érdemelték ki idén a Virágos Rendezett Porta díjat. A látogatók 14 és 16 óra között motorszimulátoron tehetik próbára ügyességüket, de a nap során kísérőprogramokból sem lesz hiány. Így például kézműves programok, íjászat, vidámpark, vagy épp népi játékok kínálnak kikapcsolódási lehetőséget a Szilva nap helyszínén. Vincze László polgármester tájékoztatása szerint mindemellett 16 és 19 óra között csillámtetoválásra és hajfonásra is lesz lehetőség, de kedveskednek majd az érdeklődőknek mini golf pályával és lufifigurák hajtogatásával is.

Végül az eseményen 17 óra 50 perctől a zene veszi át a főszerepet, előbb a Csavard fel a szőnyeget című retro válogatásra mulathatnak az egybegyűltek, majd sztárvendégként Kaczor Feri lép a világot jelentő deszkákra. Őt követve 20 órától a Desperado együttes gondoskodik a fergeteges hangulatról, míg egy órával később éjfélig tartó retro szabadtéri bál kezdődik, amelyhez Samu biztosítja majd a ritmust. A bál során 22 órakor tűzijáték festi majd színesre az éjszakai égboltot.

Számos településen megemlékeznek a bányász elődökről

Szűkebb hazánkban megannyi településen tartanak a hétvégén bányásznapi megemlékezést. A megyeszékhelyen a Bányászati kiállítóhely ad otthont a 73. Bányásznap alkalmából megrendezett koszorúzási ünnepségnek szeptember 1-én, pénteken 11 órakor. 

Mátraszelén szintén pénteken 15 óra 30 perckor tartanak bányásznapi koszorúzást a lakosok a helyi emlékműnél. Hasonlóképp történik majd mindez Nemtiben, ahol ugyancsak pénteken 16 órakor a polgármesteri hivatal udvarán lévő bányász emlékhelynél emlékeznek és koszorúznak majd a résztvevők.

A hagyományoknak megfelelően Mátranovákon a helyi Bányász Emlékháznál tartanak bányásznapi megemlékezést szeptember 2-án, szombaton 10 órától. Az ünnepségen Juhász Gáborné, a település alpolgármestere mond beszédet, majd 11 órától a Május 1. Művelődési Ház színháztermében jubileumi emléktárgyakat adnak át. 

A bányász elődökre emlékeznek majd Bátonyterenyén szeptember 2-án, szombaton 11 órakor az ózdi úti Bányász emlékműnél a város önkormányzata által szervezett bányásznapi megemlékezésen és koszorúzási ünnepségen. 

A hét utolsó napján, azaz szeptember 3-án, 9 óra 30 perckor kezdődik majd a bányásznapi megemlékezés Somoskőújfaluban. A program során a megjelentek a kőbányászok emlékkövénél helyezhetik el koszorúikat, majd ünnepi beszédet mond Murányi Sándor, a Somosi Kultúráért Egyesület elnökségi tagja.

Vizsláson tartják a nógrádi bányásznapot, kitüntetéseket is átadnak majd

Kétségkívül a legjelentősebb bányásznapi rendezvénynek, azaz a 73. Nógrád Megyei Bányásznapnak Vizslás ad idén otthont szeptember 3-án, vasárnap. Az esemény során 11 órakor koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak a helyi bányász emlékműnél. Ezután, a délben kezdődő megnyitón, a község nagyszínpada előtti téren Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szól az egybegyűltekhez. Őt követően Rabi Ferenc, a Bánya-,Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke köszönti a megjelenteket. Természetesen kulturális műsor is színesíti majd a megyei bányásznapot, amely során kitüntetéseket, díjakat és emléktárgyakat is átadnak majd.

A hívők megcsodálhatják a három ereklyét őrző foglalatot a szalmatercsi templombúcsún

Hármas ereklye érkezik szeptember 3-án, vasárnap a szalmatercsi templombúcsúra. A Szent György Lovagrendnek köszönhetően egy igazi különlegesség „vesz részt” a szalmatercsi Szent Imre-kápolnában tartott vasárnapi szentmisén. A kuriózum nem más, mint Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre csontereklyéje, amelyeket egy közös foglalat őriz. A hívőknek lehetőségük lesz megcsodálni a hármas ereklyét a 11 óra 30 perckor kezdődő liturgia során, amelyet Varga András salgótarjáni esperesplébános celebrál majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában