Átadó

2023.09.23. 19:47

Összefogással bármi elérhető: ennek remek példája a pásztói kollégium felújítása is (fotók)

Ünnepélyes keretek között adták át szombaton a nemrégiben, közös összefogással felújított Tittel Pál Kollégiumot.

Nagy Orsolya

Közös összefogással válhatott modernebbé a pásztói Tittel Pál Kollégium

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Horváthné Tajti Ágnes, a helyi Mikszáth Kálmán Gimnázium igazgatója elmondta, hogy ez a felújítás egy csoda a számukra.

– A fenntartónak, a Salgótarjáni Tankerületi Központnak köszönhetően kicserélték az ablakokat és az ajtókat, az önkormányzat pedig, mint az épület tulajdonosa kiegészítette mindezt. Ezáltal az étkezőben és a Gondozási Központhoz tartozó részen is kicserélték az ablakokat. Emellett korszerűbbé vált a világítás is az Eglo Magyarország Kft. felajánlása által, amelynek köszönhetően nemcsak szebb a világítás az épületben, de energiatakarékosabb is. Sok teendő van még ugyanakkor – közölte Horváthné Tajti Ágnes.

Hozzátette: Berze Mariannak, a kollégium vezetőjének volt az elképzelése, hogyan lehetne megfelelő eszközöket keresni ahhoz, hogy megszépüljön az épület, amit sikerült is megvalósítani. Sok adomány érkezett, kaptak eszközöket is, így például varrógépet, amelyekkel új függönyök készültek. Pedagógusok, tanulók, öregdiákok, helyi és egykori dolgozók, valamint vállalkozók fogtak össze és tették szebbé az épületet, mindezt szabadidejükben.

Az igazgató kiemelte továbbá, hogy mindenkinek nagyon hálásak azért, amiért segítettek. Aki ebben az átalakításban részt vett, szinte biztos, hogy nem fogja elfelejteni azt, hiszen egy közösség kovácsolódott össze és hatalmas dicséret jár mindegyiküknek. Ez a kezdeményezés jó példája annak, hogy mennyi mindent el lehet érni összefogással.

Farkas Attila polgármester is háláját fejezte ki

Mint mondta: Berze Mariann az egész projektnek az elindítója, a motorja és az összetartója volt.

A városvezető bízik benne, hogy az elkövetkezendő időszakban a gimnázium és a kollégium épületén is pozitív változások következnek majd be. Az önkormányzat pedig a lehetőségeihez képest mindenben igyekszik segíteni.

Példaértékű az összefogás

Sándorné Dobos Veronika, a Salgótarjáni Tankerületi Központ képviselője úgy fogalmazott, hogy ez egy olyan összefogás eredménye, amely példaértékű.

– A Salgótarjáni Tankerületi Központ tudta, hogy milyen fontos a kollégium épületének a modernebbé tétele, így 2017-ben elkészítették a tervezetet egy komplett felújításra, várva a pályázati lehetőséget, de ez eddig még nem jött. A közelmúltban azonban halaszthatatlanná vált az ablakok cseréje, így vis maior forrást igényeltek, és az önkormányzat is a jó ügy mellé állt. Összesen 139 ablak és 4 darab bejárati ajtó cseréje valósult meg – emelte ki Sándorné Dobos Veronika.

Kifejtette továbbá: sajnos a fedél is rossz állapotban van, így a tanév megkezdése előtt egy részleges tetőfelújítás is zajlott.

Több mint háromszáz lámpát adtak át az intézménynek

Sulyok Krisztina, az Eglo Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta:  a mostani aktív összefogásnak a cég is részesévé vált, hiszen több mint háromszáz lámpát adtak át az intézménynek, hogy segítsék a működését a diákok és a tanárok javára.

Berze Mariann, a kollégium vezetője korábban hangsúlyozta portálunknak: azt kellene erősíteni a mai világban, hogy nem halt ki az összefogás és a közösségi élményekre igenis van igény. Összefogással bármi elérhető, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kollégium felújítása. A rengeteg segítségért pedig nagyon hálásak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában