Jelentkezési lehetőség

2023.09.08. 06:55

Nógrádiak is megtanulhatják a Hiúz irányítását – még nem késő jelentkezni!

Még jelentkezhetnek a nógrádi érdeklődők a hódmezővásárhelyi Lynx-zászlóalj hamarosan induló kiképzésére Salgótarjánban. A hódmezővásárhelyi szolgálatteljesítés komoly fizikai felkészültséget követel, illetve a világ egyik legmodernebb harcjárművének, azaz a „Hiúznak” a kezelése nagy felelősséggel is jár. Mindezt a Magyar Honvédség kiemelt, bruttó 737 ezer forintos alapilletménnyel honorálja.

Veres Edina

A világ egyik legmodernebb harcjárművének, azaz a „Hiúznak” a kezelése nagy felelősséggel is jár

Forrás: Magyar Honvédség

A Lynx – azaz a „Hiúz” – egy páncélozott gyalogsági harcjármű, amely napjainkban a világ egyik legmodernebb haditechnikai eszköze. Tavaly október 15-én, Budapesten mutatták be a magyar lakosságnak a lánctalpas katonai jármű első széria-gyártású példányát, majd az első Lynx harcjárművek Hódmezővásárhelyen találtak otthonra. Természetesen a korszerű jármű felkészült kezelőszemélyzetet igényel. A közelmúltban, Szentesen, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter toborzókampány indító beszédében is kiemelte: az újonnan beérkező modern eszközeik kezelésére katonákra van szükségük.

A tárcavezető szavai nyomán országszerte várják a Magyar Honvédség toborzóirodában, így a salgótarjáni székhelyű 11. Hadkiegészítő és Toborzó Irodában (11. HTI) is a csatlakozni vágyó fiatalokat. A lehetőség az egyik legkorszerűbb haditechnikai eszköz megismerése és kezelése mellett az érdeklődők számára egyéb pozitívummal is kecsegtet, ami nem más, mint a kiemelt illetmény. A Lynx-zászlóaljhoz csatlakozók bruttó 737 ezer forintos fizetéssel kezdhetik meg a katonai pályájukat Hódmezővásárhelyen.

Hirdetik a lehetőséget

Vincze Zoltán százados, a 11. HTI beosztott tisztje portálunk érdeklődésére elmondta: természetesen minden lehetőséget megragadtak az elmúlt hetekben, illetve még jelenleg is ahhoz, hogy a „nagyközönséget” informálják a Magyar Honvédség nyújtotta új lehetőségről. Megannyi rendezvény látogatói találkozhattak a toborzóiroda – illetve a 25. Területvédelmi Zászlóalj – katonáival a sátrak alatt, ahol az egyenruhásoktól megtudhatták: a programba a 18. életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű, magyar állampolgársággal rendelkező személyeket várják, akik legalább 8 általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. 

A jogosítvány előnyt jelent, de nem feltétel. A további feltételekkel kapcsolatban Vincze Zoltán százados hozzáfűzte: a gránátos lövészzászlóalj üres legénységi beosztásaiba, valamint a programban történő részvételre azok jelentkezhetnek, akik a szerződéses szolgálati viszony létesítésével egyidejűleg 3 év szerződéses katonai szolgálatot vállalnak.

 A szeptember 11-én, hétfőn elinduló, 8 hetes kiképzést a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál kell teljesíteni. Ebben az időszakban csak hétvégente járhatnak haza a résztvevők. Az alapkiképzés a fokozatosság elvére felépített fizikai felkészítésből, elméleti és nagyrészt gyakorlati foglalkozásból áll – mutatott rá 11. HTI megbízott tisztje, aki emellett azt is elárulta: az alapkiképzésen résztvevők egyebek mellett elsajátítják a katonai élet szabályait, a terep jellemzőit, de emellett a harcászati ismeretekkel és a rendszeresített egyéni fegyverek kezelésével is felvértezik magukat.

Vincze Zoltán százados arra is rámutatott: az alapkiképzés befejezése után mindenki alkalmassági vizsgálaton vesz részt, amely egy általános egészségügyi és pszichológiai vizsgálatból, valamint fizikai alkalmassági felmérésből áll. Ez utóbbi 3200 méter lefutását, valamint felülések és fekvőtámaszok teljesítését jelenti 2-2 perc alatt. Az alkalmassági vizsgálatot sikerrel teljesítők ezt követően a lövészalapozó felkészítés során további fegyverek kezelésével kapcsolatban szereznek majd gyakorlatot, valamint tovább bővítik harcászati ismereteiket. 

A megbízott tiszt arra is kitért, hogy a már említett kiemelt alapilletménnyel a Magyar Honvédség a szolgálatból eredő fizikai követelményeket, a kiképzéseket, valamint a modern haditechnikai eszközök kezeléséből adódó felelősséget kívánja elismerni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában