Betegség

2023.09.11. 16:38

Nógrádban is felütötte a fejét Eris – fontos a védekezés a koronavírus legújabb variánsa ellen

Már jelen van hazánkban a koronavírus legújabb variánsa, amelyet Eris névre kereszteltek. Ezzel együtt ismét vannak fertőzöttek, ugyanakkor a súlyos megbetegedés veszélye alacsony.

Nagy Orsolya

A közelmúltban azonosította az új koronavírus variánst a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma, úgynevezett újgenerációs szekvenálási módszerrel a humán megbetegedésekből.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal portálunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a legújabb, Eris variánshoz köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben. Éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a variánst a figyelmet igénylő változatok kategóriába emelte.

Hozzátették: az Eris fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. A tünetek a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerűek, így jelentkezhet láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, valamint gyengeség.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal arra is kitért: a megelőzés érdekében fontos, hogy figyeljünk az általános higiénés szabályok betartására, így például a rendszeres és az alapos kézmosásra, a kézfertőtlenítésre. Amennyiben valakinél erősebb tünetek jelentkeznek, akkor a beteg forduljon háziorvosához!

Mint azt kifejtették: Magyarországon jelenleg a koronavírus-fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, országos járványos terjedése nem tapasztalható. A megbetegedés ellen az oltás adja a legerősebb védettséget, a magyar lakosság átoltottsága pedig magas és a vakcina továbbra is felvehető.

Dr. Balogh Botond, héhalmi háziorvos portálunknak elmondta: valóban jelen van a koronavírus és már akad néhány olyan beteg is, akiknél a gyorsteszt is kimutatta azt. A jelenlegi vírus azonban nem olyan súlyos már, mint a korábbi variánsok, így nem kell félni tőle. Arra, hogy valaki kórházba kerüljön és súlyos fertőzése legyen, most nagyon kicsi az esély. A cukor- és szívbetegeknek, a daganattal küzdőknek és a túlsúlyosoknak viszont érdemes még egy oltást felvenniük.

A háziorvos kiemelte továbbá: ősszel egyébként is fontos szervezetünk védelme, amelyet a legjobban sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással, illetve rendszeres testmozgással és sok folyadék ivásával tehetünk meg. A természetes vitaminoknál pedig nincs is jobb.

Az orvos azt tanácsolja továbbá, hogy érdemes közösségben és zárt térben ismét maszkot viselni. Amennyiben valakinek tünetei vannak, akkor mások védelme, ha pedig tünetmentes, akkor a saját egészsége érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában