Környezet

2023.09.22. 19:55

Megmentik a község diófáit, idén is folytatta programját a szügyi önkormányzat

Tavaly sikeresnek bizonyult a dióburok-fúrólégy elleni védekezés Szügyben, amit országszerte páratlan módon önkormányzati kezdeményezésre hajtottak végre. Idén összesen 68 belterületi fát kezeltek a kártevő ellen.

Faragó Zoltán

A károsítás nyomai. A fúrólégy néhány év alatt nagyon elszaporodott, nyugatról kelet felé haladva szó szerint elárasztotta az országot

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Máthé Daniella

Több éve már, hogy Nógrád-szerte hatalmas károkat okoz a nyugati dióburok-fúrólégy, az Amerikából behurcolt rovar képes a teljes termés elpusztítására is. Létezik már módszer az ellene való védekezésre, Szügy önkormányzata a belterületi fák megóvása érdekében tavaly már sikereket ért el ezen a téren. Idén is megismételték a védekezést.

– A kezelt fák esetében nyolcvan-kilencven százalékosnak mondható az eredményesség, a nem kezelteket pedig különböző mértékben, de nagy arányban károsította idén is a dióburok-fúrólégy – tájékoztatta portálunkat Frenyó Gábor, Szügy polgármestere. – Önkormányzatunk a tavalyi év sikereinek köszönhetően idén is meghirdette diófavédelmi programját, magára vállalta a védekezés teljes terhét és költségeit is. Mindezt természetesen a szükséges hatósági hozzájárulások birtokában tettük.

Cserébe a védekezésért vállalni kell, hogy a fát öt évig nem vágják ki

Hozzátette: a védekezést a Szügy belterületén található diófák esetében végezték el, az önkormányzat megbízottja két alkalommal végigjárta a programra jelentkezőket: 36 diófatulajdonos jelentkezett, magáningatlanjaikon 60 fát kezeltek. További nyolc, közterületen álló diófát is megóvtak a kártevőtől.

– A program résztvevőinek vállalniuk kell, hogy az ingatlanon található diófát öt évig nem vágják ki, önkormányzatunk erre kiképzett megbízottját az ingatlanjukra beengedik, hogy elvégezze a szükséges védekezést – folytatta a polgármester.

Dióburok-fúrólégy károsítása: a zöld burok megfeketedik, a termés idő előtt lepotyog
Fotó: Nagy Norbert / Forrás: Nool.hu illusztráció

Kifejtette: mindent megtesznek a veszélyben lévő fák megmentéséért, ennek pedig számos oka van.

– A diófák nem csak az egyik legértékesebb, hosszú időn át eltartható hazai gyümölcsöt termik, hanem a környezet védelmében is kiemelt szereppel bírnak – mondta. – Lombjaik javítják a mikroklímát, mert megkötik a széndioxidot és a port is. A nyári forróságban árnyékot adnak, növelve a páratartalmat, emellett élőlények sokaságának, főleg rovaroknak és madaraknak adnak otthont a gyökérzónától a lombkorona felső szintjéig. Ezekkel olyan ökológiai szolgáltatást nyújtanak a településen, amelyek a helyi életminőséget is javítják, ráadásul a nagyra nőtt fák látképi jelentőséggel is rendelkeznek!

Frenyó Gábor hozzátette: a tavalyi és az ez évi sikerre való tekintettel a programot jövőre is megismétlik szándékaik szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában