Jegyzet

2023.09.18. 11:27

Megérzések

Lukács Zsófia gondolatait olvashatják.

Lukács Zsófia

Ön is megérzi, ha nézik? Tömegrendezvényeken figyeltem meg, ha épp háttal állok az embereknek, akkor is kiszúrom, amikor néznek. Ilyenkor körbetekintek, és már látom is, ki figyel. Nem hinném, hogy a Kryptonról jöttem és szuperképességem lenne. Már számtalan tudós és kutató foglalkozott a témával, hiszen olykor tudományos magyarázat áll a kérdés mögött. Azt gondolnám, talán a hatodik érzékem aktivizálódik, és ennek köszönhetően tudom megmondani, ki is néz engem. A szakértők szerint azonban nem ez a magyarázat. Keresgéltem, de nem találtam pontos okot a megérzésre, annyi biztos, hogy a látásunkban az agyunknak legalább tíz területe játszik szerepet. Más részei dolgozzák fel azt, amit látunk, és más területei azt figyelik, van-e veszély.

Lehet, hogy amikor az agyunk érzékeli, hogy valaki nem csak minket néz, de a fejével mégis felénk fordul, az talán valamiféle rejtett fenyegetettség. Ezért figyelmeztet arra, nézzünk oda mi történik. De az én esetemben ez nem stimmel, hiszen nem érzem magam veszélyben egy jó hangulatú koncerten. Egy másik magyarázat arra mutat rá, hogy az emberi természet is szerepet játszik ebben, hiszen szociális lények vagyunk, és szükségünk van társaságra, ezért automatikusan emiatt is észrevesszük, ha valaki bámul. De még mindig kérdés, ha teljesen háttal állok, miért is érzem meg egy másik ember tekintetét? Szakértők természetesen már ezzel is foglalkoztak, és egy kutatás szerint ez természetes reakció és olykor még jó érzés is lehet...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában