Program

2023.09.04. 13:55

Megannyi érdeklődő merült el a szilvás finomságokban Mátraszelén

Sok érdeklődőt vonzott a 16. Szelei Szilva Nap szombaton. A program idején a legkisebbek megannyi érdekes foglalkozáson vehettek részt, míg a nagyobbak akár az ügyességüket is próbára tehették. Az eseményen nem csupán a legjobb szakácsot, hanem a legszenzációsabb szelei „szilvaságot” is keresték.

Veres Edina

Sok finomságot kóstolhattak a fesztivál résztvevői

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Már a reggeli órákban fellobbantak a kondérok alatt a lángok a 16. Szelei Szilva Nap főzőversenyén. A csapatok serényen tüsténkedtek az edények körül, aminek köszönhetően kora délelőttre már ínycsiklandó illatok lengték be a mátraszelei sportpályát. Volt aki halászlevet készített, sok katlanban rotyogott pörkölt marha vagy épp birka húsból, és olyan csoport is akadt, ahol a köretként szilvával töltött krokettet kínáltak. Ezzel párhuzamosan sorra gyülekeztek az információs sátor asztalán a Szenzációs Szelei Szilvaság fantázianévre keresztelt megmérettetésre benevezett, szilvából készült finomságok is. Idén elsősorban süteményekből volt nagy a választék.

Katlanban is készültek az ínyenc falatok
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Napközben elsősorban családi programok vártak kicsiket és nagyokat. Voltak, akik az íjászatot próbálták ki, mások lóhátra pattantak, vagy épp a rendőrség motoros szimulátorán tesztelték ügyességüket. A kicsik közül sokan ismerkedtek a népi játszótér eszközeivel, illetve vettek részt a kézműves foglalkozásokon, de szintén népszerű volt körükben az arcfestés, a hajfonás és az ugrálóvár is.

Szenzációs volt a verseny

Portálunk érdeklődésére Vincze László, a település polgármestere elmondta: az idei immár a 16. év, amikor megrendezik a Szelei Szilva Napot. Hozzátette: falunapot természetesen e rendezvény életre hívása előtt is tartottak már.

– Az egész napos programok és szórakozás mellett rendszerint versenyeket is meghirdetünk e naphoz kapcsolódóan. A zsűri idén is értékelte a főzőversenyen elkészült finomságokat, illetve a beérkezett különböző szilvás termékek, azaz „szenzációs szilvaságok” legjobbját is kiválasztották. Emellett a hagyományoknak megfelelően idén is átadtuk a Virágos Rendezett Porta díjakat – húzta alá Vincze László, aki azt is elárulta, hogy a programokat igyekeztek úgy összeválogatni, hogy gyerekektől a felnőttekig mindenki találjon kedvére valót. A polgármester kiemelte, hogy a rendezvény minden kísérőprogramja teljesen ingyenes volt a látogatók számára. Hozzátette: örömmel tapasztalták, hogy a Szelei Szilva Nap nyújtotta kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek széles tárháza sok érdeklődőt csábított ki az esemény helyszínére.

Szilváskert üzemel a községben

Azzal kapcsolatban, hogy miért pont a szilvához kapcsolódik a mátraszelei esemény, Ormándi György, a helyi önkormányzat képviselő-testületének tagja kifejtette: annak idején a falunapot szerették volna megtölteni valamilyen, a településre jellemző adottsággal.

– A döntés végül erre a gyümölcsre esett, hiszen a községben található egy szilvás kert, amely helyi gazdáknak köszönhetően jelenleg is üzemel. Emellett a településünkön működik egy pálinkafőzde, a mátraszelei szilvapálinka zamatának jó híre pedig messzi földekre elért már. Tavaly jó évünk volt, hiszen bőségesen volt szilva, azonban idén gyengébb termésre lehet számítani – mondta Ormándi György.

Délután az esemény hivatalos megnyitóján – miután Vincze László köszöntötte a megjelenteket – a képviselő-testület tagjai átadták a versenyek nyerteseinek a díjakat, majd a zenés programoké és a szórakozásé lett a főszerep.

Sztárok szórakoztattak

Sztárfellépőkből nem volt hiány, hiszen a „show”-t az Operett Színház művészeinek retró műsora nyitotta meg, majd Kaczor Feri, őt követve pedig a Desperado együttes gondoskodott a fergeteges hangulatról. A 16. Szelei Szilva Napot végül éjfélig tartó utcabál zárta, amely közben tűzijátékkal festették színesre az éjszakai égboltot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában