Korszerűsítés

2023.09.08. 20:36

Lehangoló látványt nyújt a pataki ravatalozó, évek óta keresik a megoldást

Többször pályázott már sikertelenül a községi temető ravatalozójának korszerűsítésére a pataki önkormányzat. Az épület állapota egyre csak romlik, nélkülözhetetlenné vált a korszerűsítés. A falu vezetése reménykedik benne, hogy legkésőbb jövőre találnak forrásokat erre a feladatra.

Hegedűs Henrik

Az épület állapota egyre csak romlik, nélkülözhetetlenné vált a korszerűsítés

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Henrik

Fekete Tibor polgármester társaságában látogattunk ki a minap a település temetőjébe, hogy közvetlen közelről szemléljük meg a körülményeket. A nagykapun belépve, a ravatalozó felé gyalogolva valóban elszomorító látvány fogadott bennünket. A halottak búcsúztató pontjának bejáratához nagy méretű kőlapokból álló szilárd burkolatú járdaszakasz vezet, ám a minősége jelentős mértékben kifogásolható. Ha valaki nem figyel eléggé, könnyen bokatörést kockáztathat.

Maga az épület eléggé retró hangulatot áraszt, olyan az érzés, mintha a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveibe csöppennénk vissza. Elég egyetlen pillantást vetni rá, és megállapíthatjuk, épp itt az ideje a felújításnak. Az elmúlt évtizedben elkészült hasonló falusi ravatalozókhoz, például az őrhalmihoz, a nézsaihoz, vagy a nógrádsápihoz viszonyítva elképesztő léptékű a kontraszt-különbség.

– Mint tapasztalható, elengedhetetlen a felújítás – panaszolja az ajtó kilincsét fogva Fekete Tibor. 

Közel hat-hét esztendeje próbálunk pályázni erre a célra, de mindannyiszor sikertelenül jártunk. Megítélésünk szerint a korszerűsítés mintegy húsz-huszonötmillió forintot emésztene fel, ebbe feltétlenül beletartozna a tetőszerkezet cseréje, a festés, valamint egy előtető kiépítése. A jelenlegi helyzet ugyanis meglehetősen méltatlan a szeretteink búcsúztatásához.

 A polgármester őszintén reméli, a legközelebbi kiírás alkalmával a Magyar Falu Programban már mindenképpen sikerrel járnak, és egy újabb létesítmény szépülhetne meg a községben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában