Madárles

2023.09.26. 08:58

Kisterenyén és Patakon madárgyűrűzésre készülnek a szakemberek

Az Európai Madármegfigyelő Napokat hagyományosan október első hétvégéjén szervezik meg, az eseményen két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjtenek adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád vármegyében Patakon és Kisterenyén készül érdekességekkel a helyieknek.

Nool.hu

Az MME portálunkhoz eljuttatott közleményében ismertette: az Európai Madármegfigyelő Napokat (EMN) a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. 

Az MME országszerte mind a 17 megyében és Budapesten, több mint 50 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén. Nógrád vármegyét érintően Patakon, a Petőfi utca végén szeptember 30-án, szombaton és október 1-jén, vasárnap 7-től 10 óráig madárgyűrűzésen és -megfigyelésen vehetnek részt a látogatók, míg Kisterenyén, a Bányatelep vasúti megállónál október 1-jén, szintén 7 órától kezdődik a program.

Magyarország előkelő helyen szokott zárni

– Az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak: tavaly 32 ország, 753 helyszínén több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is első helyezettek lettünk – emelte ki az MME.

Hozzátették: az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez, az jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 1-je, vasárnap 16 óráig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap 16 és 17 óra között összesítik, majd továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap ad hírt az egyesület.

Figyelnek és gyűrűznek

A hazai rendezvényhelyszínek fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes magával vinnie. Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét. A szakemberek itt a vendégekkel közösen óránként ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatja meg. A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek. A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában