Kertészet

2023.09.08. 18:25

Így maradhat egészséges a muskátli a nógrádiak otthonában is

A muskátli szezonális növény, ezért fontos, hogy már az ősz derekától elkezdjék a nógrádiak annak teleltetését. Marczinek András salgótarjáni kertész elárulta, hogyan őrizze meg minél tovább egészségét és szépségét a növény.

Gubányi Patrik

Beköszöntött az ősz. Szeretett növényeinken is meglátszódhat, ha nem gondoskodunk róluk az időszaknak megfelelően. Megkerestük Marczinek András salgótarjáni kertészt, aki adott néhány tuti tippet ahhoz, hogy minél tovább legyenek egészségesek és gyönyörűek a nógrádiak által is közkedvelt muskátlik.

– Az esős nyár nem a kedvence a muskátlinak, hiszen a sok csapadék miatt sárban sínylődő növények gyökerei hamar elpusztulnak. Ilyenkor a muskátli öntözése nem szabad, hogy rutinszerű  legyen, inkább két öntözés között meg kell várni, hogy kiszáradjon a talaj felszíne, hogy levegősebb maradjon a virágföld –  mondta a szakember.

Rámutatott: a muskátli a nyár végére jelentős mértékben elhasználja a földjét, ősszel azonban a rendszeres tápoldatozás hozhat új virágokat. A száraz leveleket folyamatosan szedjük le a növényekről, és ha szükséges, a hosszú és felkopaszodott hajtásokat is visszatörhetjük, hogy a muskátlitövek bokrosabbak legyenek. – Ha a muskátlikat a fal mentén, védettebb helyen tudjuk tartani, akár novemberben is gyönyörködhetünk bennük – emelte ki Marczinek András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában