Fejlesztés

2023.09.03. 14:17

Év végén átadhatják a több mint egymilliárd forintból megújult Benczúr-kastélyt

A Szécsényhez tartozó, Benczúrfalván található Benczúr-kastély turisztikai célú fejlesztése 989 millió forintos európia uniós forrásból és 226 milliós állami támogatásból valósult meg. A nagyszabású projekt célja a kúria rehabilitációja és turisztikai attrakcióvá alakítása volt. A megújult kastélyt a tervek szerint év végén adják majd át.

Lászlók Judit

A Szécsényhez tartozó, Benczúrfalván található Benczúr-kastély turisztikai célú fejlesztése befejeződött

Forrás: Nool

Fotó: NMH archív

Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a projekt 989 millió forintos európai uniós és 226 milliós hazai támogatásból valósult meg. Ebből az építés és a kivitelezés összköltsége 988 millió forint volt. Mint megtudtuk: 2020. november 17-én írták alá az építés-kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést, és tervezetten a projekt zárása év végén történhet meg.

– A beruházás célja a kúria rehabilitációja, egy, a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása volt, amely a látogatók számára a kulturált pihenést, az ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja. A fejlesztés révén a kúria közösségi, kulturális térként való hasznosítása valósult meg – fogalmazott Oláh Zsanett. Hozzátette: a felújítási munkálatoknak köszönhetően modernebbé vált a kúriaépület, ahol az ingatlan lecsúszásának és további repedésének a megakadályozása végett megtörtént az új szögtámfal létesítése. A külső falak talajjal érintkező oldalának a vízszigetelése, a tető helyreállítása, a meglévő födémszerkezet javítása és a kétoldali hőszigetelése, valamint a homlokzati vakolat helyreállítása szintén megvalósult. Mindezeken túl külső és belső nyílászárókat építettek be, továbbá a tornác rekonstrukciója és visszaépítése új alapozással készült el.

Az ügyvezető igazgató kifejtette továbbá: a kúria északnyugati homlokzata előtt két, rakott kő alapzaton fekvő, nagyméretű téglából falazott, hatszögletű bástyaépítmény található. A bástyákat rossz állaguk miatt teljesen elbontják, majd azután újjáépítik, a már meglevővel hasonlóan. A két bástya azonos formában épül újjá, különbség csak a tetőszerkezet kialakításában lesz. Mint mondta: az egykor kőfallal kerített kert főkapuja a tervezett parkoló bejárata helyén volt. A falból ma már csak a műterem közelében áll néhány méternyi szakasz, az impozáns főkapunak pedig csak az erősen leromlott állapotú pillérei maradtak fenn. A kapu és a kerítés helyreállítása az együttes védelme szempontjából elengedhetetlenül fontos volt, ezért a fellelt források alapján a főkapu lehető leghitelesebb helyreállítására törekedtek.

Korának egy közismert személyisége volt

– Benczúr Gyula korának egyik legismertebb művésze, a magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja volt. A turisztikai attrakciófejlesztés központi eleme a művészetének feldolgozása, továbbá a legújabb kutatási eredmények alapján új megközelítések bemutatása az életműhöz – emelte ki Oláh Zsanett. Hozzáfűzte: Benczúr Gyula életét és művészetét részben eredeti alkotások segítségével, részben pedig rekonstrukciók, makettek, modellek, fotók és animált klipek által mutatják be. Benczúr Gyula korának egy közismert személyisége volt, aki az adott időszak művészeti problémáit ismerte, s akinek művészi megoldásaiban sok évszázados tapasztalat összegződött. Ezért bemutatásában fontos hangsúlyozni a társadalmi kapcsolatok fontosságát, a képi komponálás tudatosságát és igényességét, lehetőleg úgy, hogy a látogató maga is felismerje ezek jelentőségét.

Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben, hogyan hasznosul majd a kúria és tervben van-e annak további fejlesztése Oláh Zsanett elmondta: szeretnék megtölteni élettel a kastélyt és annak parkját, ezért nemcsak magával a kiállítással tennék vonzóvá a helyszínt. 

– Folytatva a már sikeresnek mondható törekvéseinket a többi helyszínünkhöz hasonlóan ide is számos kulturális programot tervezünk, hogy minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni a kastélyt és környékét – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, aki szerint tervezetten ez év végén adhatják majd át a megújult kastély.

Különleges alkotások készültek a Benczúr-kastélyban 

Mint ismert: a benczúrfalvi (egykor dolányi) kastélyt a Wattay család építtette a 18. században, később pedig a Szontágh családé lett. Aztán 1890 körül gróf Pejacsevich Miklós vásárolta meg, ebben az időszakban többször is bővítették. A régi kastély egy dombtetőn volt, sűrű erdővel körülvéve, az alig százötven házból álló falu felett. Benczúr Gyula beleszeretett a fehérre meszelt kúriába, amelyet Mikszáth Kálmán tanácsára vett meg. Felújította az elhanyagolt épületet, és a csendes kúriából családjával ritka szép otthont varázsoltak, reneszánsz és rokokó bútorokkal, valamint értékes műkincsekkel, keleti szőnyegekkel. A kastélytól alig néhány lépésre Benczúr Gyula önálló műtermet alakított ki egy eredetileg magtárként funkcionáló épületből, ahol olyan művek születtek, mint az Európa elrablása vagy Krisztus az Olajfák hegyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában