Erasmus+Program

2023.09.25. 19:55

Európa-szerte szereztek szakmai gyakorlatot a gyarmati technikumok diákjai

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Erasmus+ pályázata a közelmúltban véget ért. A programnak köszönhetően a Szent-Györgyi Albert Technikum, a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola diákjai közül sokan teljesítették gyakorlati kötelezettségüket külföldön.

Lászlók Judit

A pályázat keretében az intézmény öt iskolájából 87 tanuló, 28 kísérő tanár és 4o munkatárs utazott el európai országokba

Forrás: Beküldött fotó

Győri Andrea, a NVSzC szakképzési referense a minap tartott zárórendezvényen elmondta: a pályázat keretében az intézmény öt iskolájából 87 tanuló, 28 kísérő tanár és 4o munkatárs utazott el európai országokba, illetve ketten előkészítő látogatáson vettek részt. 

– A centrum 40 munkatársa utazott el tavaly Olaszországba, Finnországba, Észtországba, Görögországba és Szlovéniába azért, hogy az ottani szakképzésről átfogóbb képet szerezzenek, megismerjék a helyi sajátosságokat, jógyakorlatokat tanulmányozzanak, amelyeket a saját oktatási módszereikbe is be tudnak építeni. A szakmai ismeretek bővítése mellett lehetőségük volt helyi és nemzetközi kapcsolatok megerősítésére, valamint különböző kultúrák megismerésére is – hangsúlyozta Győri Andrea. 

Hozzátette: a mobilitásokat követően a résztvevők elégedetten tértek haza, valamennyien kifejezték, hogy tartalmas szakmai látogatásokon vettek részt, mélységében ismerték meg az ottani oktatási rendszer felépítését, működését. A programban való részvétel rávilágított az idegen nyelv ismeretének fontosságára is. Elmondható, hogy minden résztvevő idegen nyelvi kompetenciája fejlődött. 

A szakképzési referens kiemelte, az előkészítő látogatás során ketten töltöttek el néhány napot a görögországi Thesszalonikiben, ahol egyeztettek az idei tanulói mobilitás részleteiről. Továbbá megismerték a várost, megnézték a szállást, illetve egyeztettek a munkahelyekkel és a külföldi kapcsolattartóval.

Bővítették tudásukat a tanulók

– Ez év tavaszán és nyarán 87 tanuló és 28 kísérő tanár utazott Szlovéniába, Lengyelországba, Ciprusra, Spanyolországba, Hollandiába, Szicíliára és Görögországba. Az érintett országokban 13 szakmában bővíthették tudásukat a tanulók. A Szondiból asztalos, villanyszerelő, kozmetikus, ipari és informatikai rendszer üzemeltető technikus, a mikszáthból pincér, szakács, vendégtéri szaktechnikus, pedagógiai asszisztens, míg a Szentgyörgyiből általános ápoló, szoftver fejlesztő tesztelő, illetve a sportágazati képzésben részesülő diákok vettek részt szakmai gyakorlaton – ismertette Győri Andrea.

Kiemelte: a diákok többsége négy hetet töltött el a kijelölt országban, kivéve Ciprust, mert az gyakorlat csak háromhetes volt. Ennek során a diákok sok technikát ismertek meg, megfigyelték és elsajátították a helyi munkafolyamatokat, majd összegyűjtötték a hasonlóságokat és különbségeket. Ezen kívül számos személyiségbéli kompetenciájuk fejlődött, önállóbbak lettek, pontosabbak, jobban tudnak csapatban dolgozni és felelősséget vállalni munkájuk, valamint tetteik iránt. 

Mint mondta, a szakmai tapasztalat mellett hét ország kultúráját, azok sajátosságait, nevezetességeit és hagyományait ismerték meg. Összességében pedig elmondható, hogy valamennyi résztvevő elégedetten tért haza a szakmai gyakorlatról és büszkén vette át az Europass bizonyítványt, illetve az egyéb igazolásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában