Erasmus

2023.08.21. 08:59

Észtek érkeztek, hogy tanulmányozzák a nógrádi szakképzést

Tizenhárom évvel ezelőtt kapcsolódott be a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum az Európai Unió mobilitási programjába. Ez idő alatt a centrum szárnyai alá tartozó intézmények megannyi diákja és tanára utazott már külföldre a tapasztalatszerzés, illetve a külföldi szakmai gyakorlatok teljesítése céljából. Nemrég azonban észt pedagógusok látogattak szűkebb hazánkba az ERASMUS+ keretében.

Veres Edina

Csoportkép. A vendégek tanulmányozzák a szakképzési rendszert és az itteni jó gyakorlatokat

Forrás: nool.hu

Fotó: Beküldött

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) vendégeiként külföldi szakképző iskola oktatói érkeztek a közelmúltban szűkebb hazánkba. Korábban a portugáliai Bragából, míg tavaly Olaszországból, pontosabban Firenzéből jöttek pedagógusok az NMSzC technikumaiba, illetve szakképző iskoláiba, és tartottak tanórákat vendégtanárként. A szakképzési centrum portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint, ez alkalommal észtországi oktatók látogattak vármegyénkbe azért, hogy tanulmányozzák a szakképzési rendszert, illetve az itteni jó gyakorlatokat. Természetesen mindemellett a szakmai út arra is lehetőséget biztosított, hogy országismereti és személyes benyomások által kerüljenek közelebb egymáshoz az Európai Unióban élők.

– Észt kollégáink érkezésének előzménye, hogy az ERASMUS+ program keretében tavaly mi is meglátogattuk Viljandiban az ottani szakképző központot. Megtapasztalhattuk, hogy a szocializmus évei után figyelemre méltó, korszerű iskolaépületekben, s a miénkhez hasonló iskolarendszerben hogyan folyik ott a szakemberképzés – közölte Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója, aki házigazdaként a Stromfeldben tartott előadást a 14 tagot számláló észt delegációnak, akik ezután az oktatási intézmény termeit is körbejárták. 

Számos szakterülettel megismerkedhettek a vendégek
Fotó: Beküldött / Forrás: nool.hu

A főigazgató beszédében egy rövid országismereti bemutatót követően a magyar szakképzési rendszer lényegéről ejtett szót, majd kiemelte a tehetséggondozás, illetve a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásának intézményes lehetőségeiről.

A sajátosságok és a közös problémák megbeszélése a salgótarjáni Stromfeld után Balassagyarmaton, az NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában folytatódott. Az NMSzC tájékoztatása szerint a tan- és oktatótermi programok után természetesen jutott idő a városnézésre is. Az ötnapos útjuk során a viljandi oktatók ellátogattak már a világörökségi palóc faluba, Hollókőbe is, de ismerkedtek Eger és a fővárosunk nevezetességeivel is. A záróvacsorának a népművészetéről, s immár a konyhájáról is méltán híres Varsány adott otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában