Idénymunka

2023.09.14. 11:16

Érik a szőlő: elkezdődött a szüret Nógrádban is – jó minőségű, de kevés termés várható

Már augusztus végén elkezdték szűkebb hazánkban a szőlő szüretelését, amelynek minősége idén jó lett, azonban viszonylag kevés a termés.

Nagy Orsolya

A fiatalok többsége manapság már nem vállalja ezt a munkát

Forrás: Illusztrációs fotó: MW

Fotó: Szakony Attila

Megkezdődött a szüret a közelmúltban. Ugyan szűkebb hazánk nem igazán nevezhető szőlőtermő vidéknek, de a Mátraalján több száz hektárnyi ültetvény található, ahol hosszú évek óta foglalkoznak a szőlő termesztésével.

Csépe Attila, hasznosi őstermelő portálunk érdeklődésére elmondta: idén augusztus végén kezdték leszedni a termést, a szüret az Irsai Olivér fajtával indult. Jelenleg a chardonnay-t szedik, amelyet majd az Oportó és a Cabernet fajták követik.

– Rendkívül változónak lehet nevezni az idei termést. A növényvédelem nagy hangsúlyt kapott ebben az évben, ugyanis a sok csapadék jelentős károkat okozott. Akár már egy-két nap csúszás is gondot okozott, ha éppen például nem volt meg a megfelelő vegyszerhasználat. A peronoszpóra ugyanis könnyen elvitte akár a termés felét is. Ez a probléma főleg a fürt bogyófejlődési szakaszában jelentkezett – közölte Csépe Attila.

Hozzátette: a minőséggel szerencsére idén nincs probléma, mert a szemek szépen fejlődtek, volt sok napsütés is, csak sajnos kevesebb lett a szőlő.

80-150 forint az ára

Az őstermelő problémaként említette, hogy még mindig nagyon alacsonyak a felvásárlási árak, ugyanis csak úgy mint tíz évvel ezelőtt, jelenleg is 80-150 forint a kilónkénti ára, amely sok esetben még az önköltségre sem elegendő. Éppen ezért rengeteg gazda gondolkodik a területek kivágásban, ugyanis nem éri meg művelni azokat és egyre többen termelő válik veszteségessé.

Csépe Attila arra is kitért, hogy sajnos nagyon nehéz a szüretre munkaerőt találni. Mostanra csak idős emberek dolgoznak, vagy Gyöngyös, esetleg Eger melletti falvakból hoznak tevékenykedni napszámosokat. A fiatalok manapság már nem vállalják ezt a munkát, vagy nincsenek is a környéken.

Az őstermelő kiemelte továbbá, hogy összefogásra lenne szükség, ugyanis mindenki saját magának próbálja megoldani a gondokat, de az volna a legjobb, ha a gazdák létrehoznának egy közös termelői és értékesítői szövetkezetet (TÉSZ) és közösen igyekeznének megoldani a problémákat. Manapság egyébként a legtöbb termelő már idős, nyugdíjas korú. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában