2023.09.14. 11:16
Érik a szőlő: elkezdődött a szüret Nógrádban is – jó minőségű, de kevés termés várható
Már augusztus végén elkezdték szűkebb hazánkban a szőlő szüretelését, amelynek minősége idén jó lett, azonban viszonylag kevés a termés.
A fiatalok többsége manapság már nem vállalja ezt a munkát
Forrás: Illusztrációs fotó: MW
Fotó: Szakony Attila
Megkezdődött a szüret a közelmúltban. Ugyan szűkebb hazánk nem igazán nevezhető szőlőtermő vidéknek, de a Mátraalján több száz hektárnyi ültetvény található, ahol hosszú évek óta foglalkoznak a szőlő termesztésével.
Csépe Attila, hasznosi őstermelő portálunk érdeklődésére elmondta: idén augusztus végén kezdték leszedni a termést, a szüret az Irsai Olivér fajtával indult. Jelenleg a chardonnay-t szedik, amelyet majd az Oportó és a Cabernet fajták követik.
– Rendkívül változónak lehet nevezni az idei termést. A növényvédelem nagy hangsúlyt kapott ebben az évben, ugyanis a sok csapadék jelentős károkat okozott. Akár már egy-két nap csúszás is gondot okozott, ha éppen például nem volt meg a megfelelő vegyszerhasználat. A peronoszpóra ugyanis könnyen elvitte akár a termés felét is. Ez a probléma főleg a fürt bogyófejlődési szakaszában jelentkezett – közölte Csépe Attila.
Hozzátette: a minőséggel szerencsére idén nincs probléma, mert a szemek szépen fejlődtek, volt sok napsütés is, csak sajnos kevesebb lett a szőlő.
80-150 forint az ára
Az őstermelő problémaként említette, hogy még mindig nagyon alacsonyak a felvásárlási árak, ugyanis csak úgy mint tíz évvel ezelőtt, jelenleg is 80-150 forint a kilónkénti ára, amely sok esetben még az önköltségre sem elegendő. Éppen ezért rengeteg gazda gondolkodik a területek kivágásban, ugyanis nem éri meg művelni azokat és egyre többen termelő válik veszteségessé.
Csépe Attila arra is kitért, hogy sajnos nagyon nehéz a szüretre munkaerőt találni. Mostanra csak idős emberek dolgoznak, vagy Gyöngyös, esetleg Eger melletti falvakból hoznak tevékenykedni napszámosokat. A fiatalok manapság már nem vállalják ezt a munkát, vagy nincsenek is a környéken.
Az őstermelő kiemelte továbbá, hogy összefogásra lenne szükség, ugyanis mindenki saját magának próbálja megoldani a gondokat, de az volna a legjobb, ha a gazdák létrehoznának egy közös termelői és értékesítői szövetkezetet (TÉSZ) és közösen igyekeznének megoldani a problémákat. Manapság egyébként a legtöbb termelő már idős, nyugdíjas korú.