Közös együttlét

2023.09.03. 07:33

Éltették a tradíciót: ismét a Balatonnál táborozott a salgótarjáni Akkord zenekar

Már maga a zenekar is tekintélyes múltat tudhat magáénak, minthogy bő négy évtizede Salgótarján egyik testvérvárosában – konkrétan a finnországi Vantaaban – tett látogatása során az átélt élmények, tapasztalatok hatására merült fel néhány odautazott zenészben, hogy itt is kéne, lehetne egy fúvós kamarazenekart szervezni. Az ötletet tett követte, s immár 1981 óta beszélhetünk Akkord együttesről.

Csongrády Béla

Tekintélyes múltat tudhat magáénak az együttes

Forrás: Beküldött fotó

Tehát már tizennégy éves múlttal rendelkezett a zenekar, amikor 1995-ben elkezdte a nyári táborok megszervezését. A fentiekből következik, hogy az idén is részt vettek egy ilyen, szakmainak és barátinak egyaránt tekinthető, úgymond összetartáson. A helyszín a magyar tenger partja, konkrétan Balatonkenese volt, ahová immár évek óta – az idén tizenegyedik alkalommal – járnak, felváltva a kezdeti időket, amikor Sárospatakon táboroztak.

A kenesei kirándulás nem kis mértékben a nosztalgiázás jegyében telt. Körbejárták például a korábbi próbák, szereplések, családi programok helyszíneit is. Prioritást élveztek a faluház rendezvényei, amelyekre muzsikával hívogatták mind a helybelieket, mind pedig az éppen ott tartózkodó vendégeket. Azzal, hogy kisvonatra ülve is megszólaltatták hangszereiket, még hatásosabb volt a közreműködésük. Az emlékparkban részesei lehettek az egyik Szent István-napi ünnepi rendezvénynek. A tó melletti parkban közös koncertet adtak a kolozsvári Szikra együttessel, de természetesen a helyi strandokon is muzsikáltak. A hagyományoknak megfelelően a katolikus és a református templom is helyet adott odaillő műsoraiknak. Az egyik étteremben úgynevezett asztali zenét is szolgáltattak.

Kuriózumnak tekinthető, hogy az Akkord zenekar közreműködött a hosszú szünet után újraindult Ki nyer ma? című rádiós műsorban is. Ennek vezetője, Meixner Mihály elismerően nyilatkozott szereplésükről. Ugyancsak speciális programnak minősült, hogy a Katica pékségben részt vettek a mohorai iparművész, Balla István kiállításának a megnyitóján. Nevezett létrehozója és működtetője a nógrádi faluban található, gazdag programú Tolnay Klári-emlékháznak. A Pörc vendéglőben való szereplésük azért említendő meg, mert valamikor innen kapták az áramot a fellépéseikhez.

Az évek során sok minden korszerűsödött, csak az Akkord – dacolva az idő múlásával – léte, lelkesedése, aktivitása, népszerűsége tekinthető szinte változatlannak. A 19. század végi acélgyári zenei hagyományokban gyökerező, Salgótarjánt népszerűsítő Akkord zenekar az idén hét fős – jelesül Bartus Emese, Bartus László, Diósi János, Hornyák György, id. és ifj. Patakfaly Zoltán, Patakfalvyné Nagy Ágnes – összetételben vett részt a nyári zenei táborban.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában