Kulturális seregszemle

2023.09.30. 16:20

Dombormű avatásával hajtottak fejet Petőfi Sándor emléke előtt Karancsalján

Egy magánház padlásáról került elő az a Petőfit ábrázoló dombormű, amit pénteken avattak fel Karancsalján. A kutatásokból az is kiderült, hogy a szabadságharc költőjének egy dal kapcsán van kötődése a nógrádi településhez.

Gulyás Edina

Az emléktábla leleplezése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Nem mindennapi az a történet, ami a karancsaljai polgármesteri hivatal falán elhelyezett, Petőfi Sándort ábrázoló domborműhöz kötődik. Az alkotás egy ház padlásáról került elő, így került az önkormányzathoz. Kulturális seregszemlével összekötött ünnepségen avatták azt fel pénteken délután.

– Egyesületünk a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyert támogatást, abból szerveztük meg a hagyományőrző csoportokat felvonultató programot. Emellett a Petőfi200 emlékév kapcsán híres költőnk előtt is fejet hajtottunk – tájékoztatott Tóthné Bucsek Ildikó, a főszervező Karancsaljai Rozmaring Nyugdíjas Egyesület vezetője. 
– Szerencsés véletlen, hogy a helyi önkormányzat egy Petőfit ábrázoló domborművel gazdagodott az elmúlt időszakban. Az nem mindennapi módon került ide, Deák János vállalkozó juttatta el a faluvezetéshez az alkotást, amit egy magánház padlásán találtak meg.

Megünnepelték a nagy költő bicentenáriumát Karancsalján. Egy itteni nótát még a Felvidéken tett utazásairól írt művében is említett
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, az avató ünnepségen Sulyok Oszkár Jánosé polgármester és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően dr. Sándor Ottó, nyugalmazott jogász, Nógrád megye helytörténeti értékeinek kutatója beszélt Petőfihez kötődő kutatásairól. Ebben kifejtette, hogy a költő 1845-ös felvidéki túrája során hallotta meg a Karancsaljai barna kislány kezdetű nótát, amit útirajzaiban meg is említett. 

– Tóth Csaba, a Karancsalja Rozmaring Népdalkör szakmai vezetője felkutatta a nótát, a Magyar Tudományos Akadémia irattárában meg is találta az 1958-ban gyűjtött népdal eredeti kottáját – ismertette Tóthné Bucsek Ildikó. – Dalkörünk elő is adta ezt az éneket, Petőfi más megzenésített verseivel együtt.

Kulturális seregszemlével, vacsorával, süteménykóstolóval zárták a rendezvényt

Hozzátette: a dombormű felavatását követő kulturális seregszemlén megmutatta énektudását a Vizslási Százszorszép Menyecskekórus, a Kazári Népdalkör, a Cserháthalápi Csipkerózsa Hagyományőrző Egyesület. Elfogadta a meghívást és előadásával színesítette a délutánt a Szlovákiából érkező Fülekpüspöki Pro Musica Női Kar, valamint a csákányházi Gyöngyvirág Asszonykórus is. Ez utóbbi községgel több évtizedes jó kapcsolatot ápol Karancsalja, így a csapattagok régi ismerősként üdvözölték egymást. Az est folyamán Forgács Erzsébet magyar nótákkal lépett színpadra, Zsákai József gitáron, Csemer Gyula pedig hegedűn kísérte. 

– Karancsalja korábbi polgármestere, Lantos Sándor harmonikaszóval varázsolt jó hangulatot, Zatykó Gyula pedig énekelt. A dalos programot a Havanna Senior Tánccsoport előadása színesítette, a 2023-as Európa bajnoki produkciót mutattuk be – számolt be Tóthné Bucsek Ildikó. – A délután fergetegesen sikerült, estébe nyúlóan nótáztak, beszélgettek, sőt táncra is perdültek a résztvevők. Mind a házigazdák, mind a vendégek kitettek magukért, a vacsorát követően 45 féle házi sütemény került az asztalokra. A jövőben, ha lesz rá lehetőségünk, szeretnénk rendszeresen megrendezni a programot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában