Kivitelezés

2023.09.24. 14:18

Csúszik a rétsági uszoda átadása, de még az ősszel felavathatják a létesítményt

Bár egy ideig úgy tűnt, hogy már az ősz első napjaiban átadhatják a rétsági tanuszodát, tovább csúszik a létesítmény beüzemelése. A város polgármestere szerint adminisztrációs indokok állnak a halasztás hátterében.

Hegedűs Henrik

2022 tavaszának a végén a helyszínen jártunk

Forrás: Archív fotó | Nool

Különböző hátráltató tényezők nehezítették az elmúlt esztendőkben a Nógrád vármegyei tanuszodák építését. Elsőként a balassagyarmati Révész László, a néhai triatlonos sportszervező nevére keresztelt létesítmény készült el, de ez sem történt zökkenőmentesen, aztán letették a tanuszodák alapkövét Pásztón, Rétságon, illetve Szécsényben is.

Rétságon bő három esztendeje, 2020 nyarán végezték az első kapavágásokat, és az épület a szorgos munkáskezek jóvoltából szépen, fokozatosan, ütemszerűen nőtt ki a földből az egykori laktanyai sportközpont szélén, a Hunyadi-ligetben. A területet, ahol egykor teniszpályák álltak az önkormányzat biztosította, minden további feladat és költség pedig az államot terhelte. Egy idő után azonban megszakadt a tevékenység, torzón félbemaradt a tanuszoda kialakítása. A kivitelezők hivatalos közlése szerint a gazdasági válság következtében az egekbe szökő építőanyag-árak miatt történt mindez.

Amikor munkatársaink 2022 tavaszának a végén a helyszínen jártak, lényegében csak a biztonsági őrség személyzetével találkozhattak.
A következő komolyabb lépés azon év októberében jött el, amikor a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány megközelítőleg kétszázmillió forintos többletforrást adott a tanuszoda kivitelezésének a folytatására. Akkor az érintettek portálunknak úgy nyilatkoztak, hogy ezzel remélhetőleg minden akadály elhárult az elől, hogy 2023 tavaszára átadásra kész legyen a létesítmény. Az újrakezdés után az első művelet a napelemes rendszer felszerelése volt.

Hiába a felfokozott várakozás, az idő fogaskerekében újabb akadások keletkeztek

 Idén tavasszal már közel száz százalékos szintűnek nevezték az építmény állapotát, de megint leállt minden, ráadásul az esőzések következtében az aljnövényzet is jócskán burjánzani kezdett a környéken, elgazosodott az alig használt terület. 

Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere májusban érdeklődésünkre azt közölte: folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a kivitelező cég képviselőivel, és ígéret hangzott el a teljesebb mértékű fűnyírásra és a tágabb környezet rendbetételére is. Ugyanakkor azt a választ kapta az önkormányzat, hogy ősszel feltétlenül átadják a nagyközönségnek a tanuszodát, illetve a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhet a gyermekek úszásoktatása is.

Az új határidőt sem sikerült betartani

Mezőfi Zoltán szeptember 14-i tájékoztatása alapján megtudtuk, hogy adminisztrációs okok késleltetik a végleges átadást, azaz bármelyik pillanatban jelezheti a kivitelező mind a megrendelő és későbbi fenntartó állam, mind a területet biztosító önkormányzat irányába, hogy immár minden feltétel teljesült az avatásra és a tényleges működtetés megindítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában