Múltidéző

2023.09.22. 08:56

Bombariadóval okozott pánikot két kislány 30 éve Tarjánban, a történelem dolgozat miatt

Nem akartak történelemdolgozatot írni, ezért inkább bombariadót fújtak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai 30 éve.

Angyal Eszter

Harminc éve a bombariadók "fénykorát" éltük iskolás éveinkben. Hasonló okokból kiürítették ki 1993. szeptember 17-én az első tanórát jelző csengőszó után a salgótarjáni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát. Utóbb kiderült, a dolog hátterében valójában két kislány állt, akiknek nem volt kedvük történelemdolgozatot írni.

Ahogy arról a Nógrád Megyei Hírlap 1993. szeptember 18-19-i számában beszámolt, reggel 7 óra 50 perckor ismeretlen telefonáló hívta fel az intézmény igazgatóhelyettesét, és közölte, hogy az iskola második emeletén bomba fog robbanni. A pedagógus persze azonnal értesítette a történtekről a rendőrséget, a szakértők pedig azonnal a helyszínre siettek és átkutatták az épületet. Bombát végül nem találtak, az elkövetőket azonban – forró nyomos üldözéssel – rövid idő alatt megtalálták, s ekkor derült ki, hogy a bejelentés mögött két kislány áll, akik a dolgozat megírása ellen eszelték ki ezt a "viccet". Egy-egy ilyen móka közveszéllyel fenyegetés vétségeként két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal volt büntethető már akkoriban is, de a kisdiákok koruknál fogva végül mindezt megúszták, sőt, végül a történelemdolgozatot is meg kellett írniuk...

Ha esetleg az akkori kislányok valamelyike cikkünkből magára ismert, a büntetőjogi felelősség terhe nélkül kérjük ossza meg velünk emlékeit e-mailben a [email protected] címen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában