Jegyzet

2023.09.25. 11:20

Az utolsó fenyő

Vajon karácsonyfánk lesz-e még néhány év múlva? – Lukács Zsófia jegyzet.

Lukács Zsófia

A folyamatosan hulló, száraz tűlevelek miatt éppen most vágják ki az utolsó fenyőt a kertünkből. Egyre többször hallani, hogy vége a fenyveseknek, mint ahogy arról is beszámoltunk, hogy az Ipoly Erdő Zrt. területén lévő nyírjesi fenyves is pusztul. Rozsdavörös tuják, tűleveleiket vesztett fenyőcsonkok – gyakori látvány ez manapság a hazai kertekben, erdőkben.

Nemrégiben a kerületvezető mérnök mutatott rá, hogy teljesen más a színe a Nyírjesben az erdei fenyőknek, mint azt korábban megszokhattuk ebben az időszakban. Többen a favágókat kezdték el szidni, pedig ha jobban megnézzük, rájövünk, hogy valóban csak a biztonság miatt ritkítják az állományt. Magyarországon az elmúlt húsz évben az ötödére csökkent a fenyvesek mérete. Az már biztos, hogy a fenyők jelentős részének búcsút mondhatunk, az viszont nem, hogy ez akkora baj-e, mint ahogy elsőre gondolnánk.  Már évekkel ezelőtt téma volt: a fenyők és fenyvesek jelentős része el fog tűnni, az erdeink át fognak alakulni.

Az egyre forróbb és aszályosabb nyarak, a szélsőséges időjárással járó viharok, és a korábban a területre nem jellemző kártevők megjelenése mind-mind hozzájárulnak a fák pusztulásához. De más oka is van: sok helyre kerültek fenyők, ahova egyébként nem valók, és sok erdőt, amik korábban vegyesek vagy bükkösök voltak, elfenyvesítettek, holott a természeti feltételek nem voltak adottak, így a pusztulás sem meglepő. Felmerül a kérdés: vajon karácsonyfánk sem lesz már pár év múlva?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában