Közös együttlét

2023.09.24. 16:38

Az elmúlt év eseményeiről és az értékek őrzéséről is szó esett a gyarmati találkozón

Az elszármazottak és a városban élők találkoztak Balassagyarmaton szombat délután, hogy bepillantást nyerjenek a település életébe. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Csach Gábor polgármester számolt be az elmúlt egy év történéseiről, valamint Tyekvicska Árpád történész a városban rejlő értékek megőrzésére hívta fel a figyelmet.

Lukács Zsófia

Jó hangulatban telt a közös együttlét

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Szép számú közönség gyűlt össze a művelődési központ nagytermében, hogy rég nem látott ismerősökkel, barátokkal találkozzon, és közben bepillantást nyerjen a város életébe. – Az önkormányzat, a Madách Imre Városi Könyvtár és a Honismereti Kör szervezésében több évtizede gyűlnek össze az elszármazottak és a településen élők, akiket összeköt a szülőföldjük iránti szeretet és a hagyományokhoz való ragaszkodás – mondta el köszöntőjében Szalai Lovász Emőke, a találkozó műsorvezetője.

Csach Gábor polgármester a hagyományokhoz hűen összefoglalta az elmúlt év eseményeit. Hangsúlyozta: a jelenlegi nehéz helyzet – a háború és az energiaárak emelkedése – ellenére jelentősen nőtt a szociális támogatások és a munkabérek összege is és nagymértékű energiamegtakarítás keletkezett.

– Stabil költségvetés mellett újabb beruházások valósultak meg, többek között új sportcsarnok, műfüves- és atlétikai pálya épült, illetve az ipari park bővítése is megtörtént. A legnagyobb beruházás pedig a Zöld Csiga Program, amelynek köszönhetően új látványt nyújtanak a zöld területek – ismertette Csach Gábor. Utalt az elmúlt időszak kulturális rendezvényeire, sporteredményeire, a magánszektor beruházásaira és kitért a közeljövő feladataira is. Megemlítette továbbá a vasútvonal bezárását és a migránshelyzet súlyosbodását is.

A beszámolót követően  Tyekvicska Árpád történész, a Balassagyarmati Települési Értéktár Bizottság elnöke a város értékeinek megőrzésére hívta fel a figyelmet. – Jegyzékbe gyűjtjük a balassagyarmatiaknak fontos értékeket, amelyeket aztán a vármegyei értéktár felé is továbbítunk – mondta el a bizottság elnöke. Példaként említette az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriájában a Jagyutt Cukrászdát, vagy az épített környezet elemeit: a történelmi jelentőségű épületeket, emellett a Szent Felicián ereklyét és a Palóc Búcsút is. Arra is kitért, hogy a kiemelkedő értékeket képviselő síremlékek őrzésére is nagy hangsúlyt fektetnek majd a jövőben.

A rendezvény további részében Vojtkó István Ipoly-parti igaz mesék című könyvét Ács Zsuzsanna, a kötet szerkesztője, valamint Horváth Zita televíziós szerkesztő ajánlotta a közönség figyelmébe. Majd az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesületet Renner Péter kommunikációs vezető mutatta be. Az esemény vendége volt Ulveczki Edina, a Vitalitás Sportegyesület kajak-kenu szakosztályának vezetője és edzője is. A rendezvényen közreműködött a Balassi Band és a Bourbon Folks.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában