Nool.hu videó

2023.09.14. 17:28

A migránsáradat nyomait elhagyott autók, hálózsákok és papírok is jelzik az Ipoly mentén (videó)

Szűkebb hazánkban, a 2-es főútvonalon érintett településeken egyre nagyobb számban haladnak át az embercsempészek által vezetett, migránsokkal tömött furgonok, autók. A húsz-harminc fős csoportok többnyire fiatal férfiakból állnak, de akad köztük nő és gyermek is. Céljuk, hogy átjussanak Szlovákiába, ahol megkapják a tartózkodási igazolást. Felkerekedtünk tehát, és körbejártuk az érintett falvakat, hogy pontosabb képet kapjunk a helyzetről.

Lászlók Judit

Felkerekedtünk és körbejártuk az érintett falvakat, hogy pontosabb képet kapjunk a migránshelyzetről

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ha hazánkban a rendőrök elfogják a migránsokat, akkor a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A migránsáradat nyomait a 2-es főútvonalon és környékén, valamint az Ipoly mentén elhagyott autók, hálózsákok és személyes papírok is jelzik. 

Honton egyre több illegális bevándorlót észlelnek

Gál Magdolna, a település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: a községben tavasz óta észlelik a migránsok jelenlétét. Kezdetben csak elvétve érkeztek, főként csak férfiak. Azonban másfél-két hónapja egyre nagyobb csoportokban jelennek meg az illegális bevándorlók, akik között már nők és gyermekek is akadnak. 

– Általában kisbusszal, vagy több autóval szállítják őket. Aztán a 2-es főútvonal különböző pontjain kirakják a migránsokat, szinte minden település érintett ezen a vonalon – fogalmazott Gál Magdolna. Hozzátette: amint észlelik a  jelenlétüket a polgárőrség, valamint az őket segítő szervezetük által azonnal bejelentést tesznek a segélyhívó számon keresztül. Bár a rendőrség rendszerint hamar kiérkezik, sajnos előfordul, hogy addigra már a migránsok átlépik a határt. A faluvezető úgy tudja, hogy éppen ezért a magyar rendőrségnek a szlovákkal közös szolgálata is van, illetve a parassapusztai határátkelőt is folyamatosan ellenőrzik. Emellett lovasrendőrök is járőröznek az Ipoly partján, mert oda gépjárművel nehéz eljutni. 

A polgármester elmondása szerint, a migráció rendkívül szervezetten zajlik. A migránsok pedig nem maradnak Honton, hanem szinte azonnal átkelnek a határon. Eddig mindössze egy lakostól érkezett bejelentés, hogy a községben az egyik romos, elhagyatott házban mozgást észlelt. 

– A bejelentést követően felszólítottuk a tulajdonost az ingatlan rendbetételére, aki természetesen eleget tett a kérésnek. Azonban a házban talált hálózsákokat és arra utaló jeleket, hogy illegális bevándorlók jártak az épületben. Azt nem tudjuk, hogy csak megpihentek a helyszínen, vagy több napig is ott lehettek észrevétlenül. Ezután pedig már nem tapasztaltak hasonlót az épületben – hangsúlyozta a polgármester. 

Ottjártunkkor, két helyi lakos szintén arról számolt be, hogy a rendőrség jelenléte szinte folyamatos Honton. Saját elmondásuk szerint félnek, és zárják az ajtókat is, amire korábban nem volt szükség, hiszen nem kellett senkitől sem tartaniuk. Egyikük azt is elmesélte, hogy a szlovák oldalon rosszabb a helyzet. Állítása szerint egy tesmagi jó barátja kertjébe bement több migráns, ahol megfürödtek a medencében, illetve a szárítóról több ruhát is elemeltek. Végül a két lakostól azt is megtudtuk, hogy a honti futballpálya mellett van egy ösvény, ami az Ipolyhoz vezet, így leginkább azt használják az illegális bevándorlók. Ezért arrafelé vettük az irányt. Az ösvényhez érve migránsokat ugyan nem láttunk, de nyomukat elhagyott hálózsák és ruhadarab is jelezte. 

Diósjenőn fokozott óvatosságra kérték a lakosságot

Székely József, Diósjenő polgármestere szintén megerősítette: tavasz óta észlelik, hogy embercsempészek által vezetett, migránsokkal tömött furgonok, autók haladnak át a községen. Azonban az utóbbi időszakban megnőtt az észlelések száma. Mint mondta: zömében fiatal férfiak érkeznek csoportokban, csak elvétve van köztük gyermek és nő. 

– Úgy gondolom, hogy a 20-30 fős csoportok senkit nem hagynak hidegen a településen, hiszen ez már önmagában is félelemkeltő lehet, még akkor is, ha csak áthaladnak a községen – mondta a polgármester. Hozzáfűzte: vannak arra utaló nyomok, hogy a Börzsönyben járnak, de felszerelést nem igazán hagynak el. Információk szerint ezektől inkább az Ipoly környékén szabadulnak meg.

Székely József hangsúlyozta: a rendőrök teszik a dolgukat, a lakosságtól pedig fokozott óvatosságot kért. 

– Senki ne próbálja saját szakállára megállítani vagy feltartóztatni a járműveket, vagy csoportokat. Ha szükséges, ha fenyegetve érzi bárki magát, tárcsázzák a segélyhívót – húzta alá a polgármester. 

Drégelypalánk külterületén tapasztalják a migránsok jelenlétét

Drégelypalánkon inkább a településen kívül tapasztalják az illegális bevándorlók jelenlétét – tudtuk meg Rigó Dávid polgármestertől, aki szerint egyelőre nem jelent mindennapos problémát számukra a migráció és bízik benne, hogy ez így is marad.

Rigó Dávid, drégelypalánki polgármester szerint egyelőre nem jelent mindennapos problémát számukra a migráció
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Úgy gondolom, ennek az az oka, hogy a település másfél kilométerre fekszik az Ipolytól, valamint az egész falu kamerarendszerrel ellátott, így könnyebben felismerhetőek az embercsempészek autói – mondta el a polgármester. Kiemelte továbbá: mindössze egy alkalommal érkezett bejelentés arról, hogy egy ködös hajnali reggelen, a vasúti átjárónál egy furgonból legalább húsz illegális bevándorló szállt ki. A kamerafelvételt visszanézték és kiderült, hogy valóban így volt.

 

Hátrahagyják, amire nincs szükségük

A 2-es főútvonal településeit végigjárva az ott élőktől azt is megtudtuk, hogy a nagyobb csoportokban érkező illegális bevándorlók ugyan félelmet keltenek bennük, de eddig semmilyen atrocitás nem érte őket. Ugyanakkor a migránsok jelenlétét sokszor jelzik például hátrahagyott nagy értékű autók, esetleg furgonok, amelyeket aztán, ha nem talál meg a rendőrség, akkor pár napon belül eltűnnek. Legutóbb éppen Nagyorosziban, a vasúti átjárónál hagytak ott egy furgont, amiben szintén hálózsákok voltak. Az Ipoly partjához közel élők pedig lángcsóvákat is láttak már a folyó közelében, feltehetően olyankor a migránsok átmeneti szálláshelyein égnek a tüzek. Ráadásul többen megerősítik, hogy az illegális bevánorlók legtöbbször az Ipoly partján szabadulnak meg a felszereléseiktől, köztük személyes papírjaiktól is. 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, amint válaszolnak frissítjük cikkünket! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában