Hagyományőrzés

2023.09.09. 17:28

A különféle haluskák versenye a legfontosabb program a vanyarci fesztiválon

Immáron tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Vanyarcon a népszerű Haluskafesztivált, amelynek fókuszában a népi konyha ízeinek megismertetése, a hagyományőrzés és a kulturális értékek bemutatása volt.

Gubányi Patrik

Készült a haluska

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Sült szalonna, kolbász, hagyma, káposzta és pacal – ezek a fenséges illatok csapták meg a vanyarci Haluskafesztiválra érkezők orrát, hiszen szeptember 9-én, szombaton minden a gasztronómiáról, a szórakozásról és a kultúra építéséről szólt a településen. Már délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a felállított sátraknál, hisz tizenhárom csapat küzdött azért, hogy az ő haluskájuk nyerje el a résztvevők és a szakmai zsűri tetszését. 

Legéndi csapat is főzött a fesztiválon
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A Béri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat csapata nagy örömmel fogadott bennünket, amiről az tesz tanúbizonyságot, hogy pár pillanat után az ínycsiklandó káposztás-kolbászos sztrapacskájukat kínálták nekünk. Swehla Pál Csabáné, a csoport vezetője kérdésünkre elmondta: 

– Nagyon jó a hangulat, hiszen együtt vagyunk, szórakozunk és finomabbnál finomabb ételeket kínálunk a járókelőknek. Az alapanyagokból jócskán van tartalék, hisz egy mázsa krumplit, ötven kilogramm lisztet, húsz kilogramm túrót és 20 liter tejet hoztunk. 

Több csapat is népviseletben készítette a különlegességeket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A csapatkapitány kitért arra is, hogy nekik nem a verseny végeredménye számít, inkább az, hogy mosolyt csaljanak a közösség arcára, megetessék őket és bulizzanak egy nagyot. 

– Többfajta haluskát készítenek, köztük savanyúkáposztás-kolbászosat, pirított szalonnás-túrós-tejfölöset, valamint újdonságként a helyi emberek körében még kevésbé ismert pacalosat.

A nagy érdeklődésre számottevő eseményen Szabó Sándor, Vanyarc polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: – Nagy öröm számunkra, hogy immáron tizennyolcadik alkalommal megrendezhettek e fesztivált, hiszen fontos, hogy ápoljuk a tradíciókat és közösséget építsünk.
A településvezető portálunknak hozzátette, hogy nagyon sokan  szeretik a rendezvényt, évről-évre egyre többen látogatnak el hozzájuk és láthatóan jól is érzik magukat. 

Kiemelte, idén több ezren voltak kíváncsiak a finom haluskákra, a verseny hangulátára és a szórakoztató fellépőkre. Majd hozzátette: elengedhetetlen számukra, hogy a szlovák nemzetiséggel dolgozzanak, mivel a kultúrát nem szabad elfeledni, hanem éltetni kell, amit a gyermekeinknek is tovább kell adnunk. A rendezvény délután koncertekkel, zenés gyermekműsorral és folklór előadásokkal folytatódott.

A haluskák mellett a gasztronómiai szerelmesei megkóstolhatták a rudabányácskai hagyományőrzők híres gőzön főtt gombócait is. Az esti órákban végül népzenei koncertet tartottak a Csíki család kézműves portáján, ahol a Dűvő zenekar volt a vendég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában