Olasz ízek

2023.08.19. 15:44

Tuti tippeket adtak a valódi olasz pizza elkészítéséhez a gyarmati rendezvényen

Autentikus nápolyi pizzát készíthettünk a Gansel udvar közösségi termében az Ipoly-parti városban. Második alkalommal szerveztek gasztronómiai workshopot, ahol hasznos tanácsok mellett mindenki megsüthette a saját kerek, lapos paradicsomos tésztáját.

Lukács Zsófia

Igazi mediterrán ízeket varázsoltak az Ipoly-parti asztalokra

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fürjes Béla

Hazánkban is alig van nemzet, amely ne képviseltetné magát az éttermi kínálatban. Bizonyos ételek pedig mára szerves részét képezik nemcsak az éttermi, hanem az otthoni konyhának is. Így az olasz ízek is teret hódítottak maguknak és már sokan készítik el otthon a saját pizzájukat. Ritka, hogy a tészta elsőre tökéletesre sikerüljön, ezért nagy volt az érdeklődés a workshop iránt Balassagyarmaton, ahol Frankó Viktória, a Mystic Gasztro Kuckó megálmodója és Fábián Erika, a kovászos kenyér szakértője segített elsajátítani a vékonytésztás pizza készítését. A pizzatésztához nem kell más, csak élesztő, liszt, víz és só. 

– Kézzel készül a hamisítatlan olasz tészta, bátran használjunk 00-ás pizza lisztet, legalább 20 percig dagasszuk, majd egy órát kelesszük. Ez elengedhetetlen része a készítésnek – hangsúlyozta Fábián Erika, aki azt is elmondta, hogy szintén kézzel végezzük a tészta nyújtását is. Bár léteznek látványos technikák, egyetlen dologra kell figyelni: semmiképp nem szabad más eszközöket, például nyújtófát alkalmazni. 

Egyéni ízlés szerint variálhatók a feltétek

– Ezek csak apró részleteknek tűnnek, de sokkal nagyobb a jelentőségük. A nápolyi pizza kézzel készül, hagyományosan, lassan – tette hozzá Frankó Viktória.

A készítés során minden résztvevő saját ízlése szerint variálta a feltéteket, ami jellegzetesen paradicsomszósz, mozzarella, sonka, gomba, kukorica, őrölt fűszerek, friss bazsalikom is lehetett.
A nápolyi pizza fatüzelésű kemencében sül, 430 fok feletti hőmérsékleten. 

Hasznos tanácsokat kaptak a tapasztalt háziasszonyok is

– A kemencés sütést nem mindenki tudja otthon kivitelezni, ezért minél magasabb hőfokra melegítsük elő a saját sütőnket és tapasztaljuk ki a megfelelő módot– tanácsolta Fábián Erika.
– Bízunk benne, hogy a megszerzett tudás után mindenki otthon is meglepi majd a családját egy jó pizzával – fogalmazott Frankó Viktória, aki azt is elárulta, hogy a közeljövőben is szerveznek olyan programokat, amelyen különböző tészták készítésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában