Zarándoklat

2023.08.15. 07:35

Több mint százan tettek 26 kilométeres gyalogos zarándoklatot Rimócról Szentkútra

Több, mint százan zarándokoltak Rimócról Szentkútra a hétvégén, hogy a Mária ünnepen együtt köszöntsék a szentkúti Szűzanyát a szentmisén.

Lukács Zsófia

Együtt a rimóci zarándokok a bazilika előtti lépcsőn

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Mint arról korábban beszámoltunk nemzeti kegyhelyünk szabadtéri miséző oltára előtt több ezer hívő gyűlt össze, hogy részt vegyen az Erdő Péter bíboros által celebrált ünnepi szentmisén, majd az azt követő körmeneten. 

Rimócon évek óta hagyomány, hogy hálából gyalogos zarándoklat indul a kegyhelyre. A szombaton több, mint 100-an indultak el, hogy megtegyék a 26 kilométeres távot, vasárnap pedig ugyanígy a visszautat Rimócra.
– Hála, boldogság, büszkeség, öröm! Szombaton a hajnali harangszó 104 lelkes zarándok szívét érte el. Nagy öröm volt látni a sok-sok fiatalt, gyermeket, mert így van remény arra, hogy őseink fogadalma nem fog megszűnni, az évek óta oly kedves és ápolt Szentkúti zarándoklatot ezek a fiatalok, gyerekek továbbra is őrizni és ápolni fogják – számolt be róla Perczéné Mócsány Gyöngyi a zarándokok képviseletében.

Az élmény, a lelki feltöltődés kárpótol a testi fáradságért

Kiemelte, hogy a gyerekek mellett az idősebbek is vállalták az utat. Idén a legidősebb zarándok fiatalos lendülettel indult el, hetvenévesen is.  Sokan azért nem mernek belevágni, mert félnek az út nehézségétől. Nem is könnyű, de az az élmény, lelki feltöltődés kárpótol minden testi fáradtságot. Számtalan segítséget és támogatást kaptak az út során a zarándokok.

– A köszönet elsőként természetesen a Szűzanyának és a jó Istennek jár, a jó időért, a sok fiatalért, azért hogy mindannyian épségben hazaérthettünk. Köszönjük Attila atya kedves szavait, köszönet azoknak, akik elkísértek és hazavártak minket. A már szintén hagyománnyá vált reggeli kíséretet a harmónikás „kis”zenekarnak, a Szentkúton a bevonulást a Rimóci Rezesbandának, a rimóci népviseletet viselő gyerekeknek, fiataloknak, asszonyoknak a Szentmiséken való részvételért – mondta. 

Segítették a zarándokúton lévőket a kisbárkányiak

Hozzátette: köszönjük a varsányi és a kisbárkányi barátaink vendégszeretetét a sok finomságot, frissítőt.

– Köszönjük a Szent József Katolikus Férfiszövetségnek, hogy fáradtságot nem kímélve ismét fakanalat ragadtak, finom gulyással vártak minket. De a hazafelé út vendéglátását is köszönjük, hogy felfrissülve vághattunk neki az utolsó szakaszoknak – sorolta Perczéné Mócsány Gyöngyi és  Isten áldását kérte mindenkire,  aki bármi módon hozzájárult ahhoz, hogy megkönnyítse a zarándoklat nehézségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában