Libafesztivál

2023.08.13. 19:33

Több díjat is átadtak a szurdokpüspöki Libafesztiválon

Érdeklődők hada gyűlt össze szombaton Szurdokpüspökiben, a tizenötödik alkalommal megrendezett Libafesztiválon. A program során Szurdokpüspökiért emlékérmeket adtak át, megrendezték az elmaradhatatlan libaszépségversenyt, de nem volt hiány kulturális műsorokból sem. Az estét végül egy fergeteges bulival zárták, amely során a hangulatról – mások mellett – a 25 éves Kerozin együttes is gondoskodott.

Veres Edina

A Szurdokpüspökiért emlékérem elismerések mellett más díjat is átadhattak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A hagyományokat követve a tizenötödik Libafesztivál első mozzanataként – még a hivatalos megnyitót is megelőzve – a falu fohásza csendült fel a Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes és a Szurdokpüspöki Baráti Társaság előadásában. Ezután Pintér Miklós Ervin polgármester házigazdagént köszöntötte a vendégeket, illetve a megjelenteket. Elmondta: bízik benne, hogy a tizenötödik után még évekig, sőt, évtizedekig tarthatják meg ezt a rendezvényt. A községvezető a Libafesztivál történetét is ismertette a résztvevőkkel.

– A falu az 1970-es, 1980-as években „Libanon”, valamint „Papajország” néven volt ismert, mivel több ezer libát tartottak a településen. Később, amikor az önkormányzatoknak meg kellett határozniuk, hogy milyen helyi jellemző, egyedi adottság köré szerveznének eseményt, a mi képviselő-testületünkben szinte azonnal megfogalmazódott a gondolat: Szurdokpüspökin nem lehet más, csakis libafesztivál – fejtette ki Pintér Miklós Ervin. A polgármester azt is elárulta, hogy a kulturális programok sorát egy nappal korábban, azaz pénteken már elindították egy operaesttel, amellyel a település szülötte, Radnai György Kossuth-díjas magyar operaénekes emléke előtt tisztelegtek. A falu első embere ezt követően sorra vette az elmúlt közel tíz év során végrehajtott fejlesztéseket, illetve szót ejtett azokról a beruházásokról is, amelyeknek kivitelezése még előttük áll. Mint később fogalmazott: minden kelet-nógrádi település gyarapszik és fejlődik, így Szurdokpüspöki is, ahová az elmúlt szűk egy évtizedben 5,5-6 milliárd forintnyi befektetés, támogatás érkezett. Emellett Pintér Miklós Ervin azt is fontosnak találta hangsúlyozni, hogy az egész falu közös megmozdulásának köszönhetően az általános iskola továbbra is önálló intézményként működik tovább a településen.

Többek vagyunk, ha nem csak őrizzük, hanem éltetjük is örökségünket!

A rendezvényen Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke felidézte azokat az időket, amikor a település zagyvaszentjakabi része, még önálló község volt.

– Attól vagyunk többek, ha büszkék vagyunk az örökségünkre, és nem csak őrizzük hagyományainkat, hanem éltetjük is őket – hangsúlyozta Skuczi Nándor, aki a szurdokpüspökiekhez szólva úgy fogalmazott: legyenek büszkék a tizenötödik Libafesztiválra, a település ismérveire és arra, hogy ezeket meg tudják mutatni másoknak is. Ezt követően a vármegyei közgyűlés elnöke a település fejlődését méltatta, rámutatva arra is, hogy az elmúlt hét-nyolc évben lezajlott rengeteg fejlesztés, amelyek természetesen érintik a községeket és falvakat is. Hozzáfűzte: mindez azt mutatja, hogy a mostani időkben a vidék Magyarországa elnyeri méltó helyét az országban.

Ezután Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője erősítette meg: van mire büszkének lenniük a szurdokpüspökieknek, hiszen a település az elmúlt tíz évben a reneszánszát élte. Mint mondta: olyan beruházások valósultak meg, amelyek valóban hozzájárultak a falu dinamikus fejlődéséhez. Ezután a honatya további támogatásáról biztosította a községvezetést és a lakosokat. Végül a rendezvénnyel kapcsolatban Becsó Zsolt a falu korábbi polgármestere, Géczi Lászlóné szavait idézte fel.

A Szurdokpüspökiért emlékérem elismerések mellett más díjat is átadhattak

A megnyitó beszédek elhangzását követően átadták a Szurdokpüspökiért emlékérem elismeréseket. Elsőként a helyi hagyományok őrzése, ápolása és továbbadása céljából folytatott tevékenységéért a Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes közössége részesült a kitüntetésben. A szervezet tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az emlékérmet Hegedűs Éva, a közösség vezetője vette át, míg a csoport tagjai egy-egy szál virágot kaptak a falu első emberétől. A második elismerést Veres Tiborné, az önkormányzat képviselő-testületének kapta meg a falu javára önzetlenül végzett közösségfejlesztő és közösségszervező tevékenységéért.

Ezután Pintér Miklós Ervin egy, Szurdokpüspöki sportéletében eddig példa nélküli történésre hívta fel a figyelmet. Mint mondta: az elmúlt évben olyan sikeres asztalitenisz csapat verbuválódott össze a községükben, amely a megyei első osztályban nem csupán szerepelni tudott, hanem meg is nyerte azt, ezzel is öregbítve a falu hírnevét. Végül a szurdokpüspöki asztalitenisz csapat tagjai felléptek a színpadra, ahol átadták számukra az első helyezésért járó díjat, illetve a győzelemmel kiérdemelt kupát.

A továbbiakban pedig a szórakozásé volt a főszerep a tizenötödik Libafesztiválon. Előbb hagyományőrző csoportok színes műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd a hosszú nyakú szárnyasok mérettették meg magukat a libaszépségversenyen. Ezt követően a legkisebbeknek kedveskedett előadással a Hiszi a Piszi zenekar, majd később a Sógorok együttes gondoskodott a jó hangulatról. Az este során a 25 éves Kerozin nagykoncertjén is tombolhatott a közönség, végül pedig a Libafesztivált a hajnalig tartó diszkó zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában