Tanévkezdés

2023.08.29. 06:50

Szülők figyelem! Az iskolakezdési szorongás elkerülhető, íme a tarjáni pszichológus tanácsai!

Nyáron számos gyermek a digitális világban élte mindennapjait, ami miatt a szociális közegbe való visszakerülés szorongással teli lehet. A témában Kovács Rózsa, tarjáni pszichológus nyilatkozott portálunknak.

Gubányi Patrik

Pénteken tanévnyitók, általános iskolástól az érettségire készülő korosztályig megindulnak a fiatalok az iskolák felé

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Csapó Balázs

Augusztus legvégén mindig kicsit szomorúbb gyermekarcokat láthatunk, hiszen pár nap múlva ismét vége a szabad mindennapoknak, a kötetlen találkozásoknak, kikapcsolódásoknak és a véget nem érő internetezésnek. Hamarosan megszólal az iskolacsengő, amely pontosan jelzi, hogy megkezdődik az új tanév, ismét a tanulásé és a bizonyításé lesz a főszerep. Az iskolakezdés több nógrádi diákban szorongást eredményezhet, amelynek legfőbb oka, hogy az elmúlt hónapokban korlátlan időt tölthettek az online térben, egy képzeletbeli világban.

Kovács Rózsa salgótarjáni pszichológus szerint a gyerekek nagy részénél a vakáció pihenéssel és élményekkel telített napokkal zajlik, ám van egy réteg, akik mindezt az időt nehezen élik meg, mert kikerülnek a szociális kapcsolatokból, nem találnak értelmes elfoglaltságot a hirtelen jött szabadidő kitöltésére. Ez szorongást, félelmet és stresszt okozhat számukra.

A digitális világ a gyerekek bioritmusának felborulását eredményezte

–  A nyári hónapokban a diákok többsége a digitális világ felé nyitott, ami a bioritmusuk felborulásához vezetett. Gondoljunk bele, hajnali kettő-három óráig élik az internetes életüket, a következő napot pedig átaludják. Ez az életmód jelentős konfliktusokat okoz családon belül, plusz egy iskolakezdési szorongást eredményez – ismertette a lélekbúvár.

– Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a szülők minden lehetséges módszerüket bevessék annak érdekében, hogy ez a bioritmus a helyére kerüljön, mire elkezdődik az iskola. A gyerekek, kiskamaszok és nagyobbak körében már augusztus közepén megfigyelhető egy teljesítményszorongás megjelenése. Ezeknél a lurkóknál fontos, hogy a szülők folyamatosan bíztassák és erősítsék meg abban, hogy képes teljesíteni, illetve az ő szeretetük nem függvénye az iskolai jegyeknek. 

Érdemes segítséget kérni

– Azoknál a fiataloknál, akiknél görcsösség tapasztalható, érdemes egy pedagógus segítségét kérni, többek között az olvasónapló megírásához, vagy az előző tanév főbb ismereteinek átismétléséhez. Ez segíthet kialakítani a gyerekben egy erős biztonságérzetet, csökkenteni a stresszt – tanácsolta a szakember, aki rámutatott: – Ez a tevékenység abban is segíthet, hogy a gyerek kizökkenjen a késő esti digitális életből, hiszen ha például reggel 9-re kell menni a korrepetáló tanárhoz, nagyobb az esélye, hogy mire kezdődik az iskola, addigra visszalendül a napszakokhoz kötött tevékenységek elvégzéséhez. 

Kovács Rózsa hozzátette: érdemes ebben az időszakban a gyermeknek és a szülőknek közösen örülniük, hogy elindul egy új, nagyszerű életforma. Hiszen ha a szülő sokat hangoztatja, hogy mennyi problémát és fáradtságot jelent neki az iskolakezdés, ez önmagában is generálhat egy lelkiismeret-furdalással összekötött szorongást a fiatalban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában