Természet

2023.07.31. 17:22

Ikonikus hársfasor állít emléket a várvédő hősöknek Drégelypalánkon

Nincs olyan település Magyarországon, ahol ne lenne egy híres vagy szeretett fa, amely köré érdekes mondák, történetek szövődnek. Nógrád megyében is találhatók ikonikus lombkoronások.

Lukács Zsófia

Ikonikus lombkoronások Drégelypalánkon

Forrás: Facebook | Ipoly Erdő Zrt.

Az Ipoly Erdő Zrt. egy sorozatot indított a közösségi oldalán, amelyben bemutatja a működési területén található falvak ikonikus fáit, mindegyik fához mellékelve a hozzájuk tartozó történetet. A sorozat történetei néha olyan közismert történelmi személyekről szólnak, akik e fák tövében pihentek meg, máskor pedig arról emlékezik a népnyelv, hogy a hely történelmének szempontjából milyen dátum kötődik a falu fájához. Olyan is előfordul, hogy ez az emlék személyes sorsokat takar. Elsőként a Szondi-hársfasorról osztottak meg részleteket, melyet a falu várvédő hőseinek tiszteletére telepítettek Drégelypalánkon.

– Az Arany János balladájában felhőbe magasló romként szereplő vár egykori védőinek emlékezete nemcsak Drégelypalánkon, hanem az egész országban él.  A várvédő hősök emlékezetére elsőként Simor János esztergomi érsek építtetett kápolnát püspöksége idején 1885-ben, a feltételezett tömegsír fölé. Ezt követően 1896-ban, a Millennium évében került sor a hársfák ültetésére a Szondy-kápolnához vezető út mentén, valamint a kápolnát övező területeken.  Bár az idő vasfoga, és a megszálló szovjet csapatok ördögi dúlása olyannyira kikezdte a kápolnát, hogy 1975-ben lebontották, de a hősök fáiból 137 még mindig áll. A legkisebb 100, a legnagyobb 340 centi törzskerületű. Az elültetett kis- és nagylevelű hársfák az ország különböző részeiből származnak, ezzel is kifejezve az egész magyarság háláját az önfeláldozó, hősi cselekedetért – írta posztjában az Ipoly Erdő Zrt.

Arra is kitértek, hogy 1992. július 4-én az emlékhely szélén kopjafát és haranglábat állítottak fel a helyiek. A harangláb harangja azóta eltűnt. A Szondi-hársfasor kultúrtörténeti és növénytani védett természeti érték.

Nyugalomba burkolja a látogatókat

A fasorhoz fűződő történetét Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere osztotta meg. 

– Bár szüleim betelepültek, de én már itt születtem ebben a kedves kis faluban, ahol a régmúlt szinte tapintható közelségben van. Gyerekkoromat végigkísérte a település két meghatározó pontja: a várrom és a hársfaliget. S bár mindkettő lélekemelően gyönyörűséges, de az örök mementóként szolgáló romok helyett én mindig az élő és túlélő ligetet tekintettem a szívemhez közelebb állónak. Ide vonultam ki, ha nagy öröm ért, és bánatomat is sokszor osztottam meg a fákkal. Ez a csodásan eleven, méltóságteljes allé annak ellenére, hogy meglehetősen közel van a 2-es számú főúthoz, mégis csendbe és nyugalomba burkolja a hozzá látogatót– írta a polgármester.

Hozzátette, hogy a gyermekkori hagyományt máig megtartotta.  – Ha valami fontos döntés előtt állok, vagy azt érzem, a nagy rohanásba egy kis szünetet kell, hogy tartsak, kisétálok a hársfasorhoz. Az egészben az a legjobb, hogy teljesen mindegy, melyik évszakban megyek oda, mivel mindig gyönyörű, és nyugodt környezet fogad.Kiváló hely a befelé fordulásra, az elmélkedésre, Isten hangjának meghallására – fogalmaz Rigó Dávid, aki azt is elárulta,  hogy van kedvenc fája is a területen található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában