Jegyzet

2023.08.12. 08:22

Szakszavak az online térben

Az online térben egyre nyíltabban beszélnek az emberek a mentális egészségükről. Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Lukács Zsófia

A digitális világ folyamatosan alakul, fejlődik, és ennek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg számos területen, beleértve a mentális egészség támogatását is. A média platformok már pszichológiai tanácsadást is nyújtanak kéretlenül is. Valamiért mindig belebotlok önjelölt pszichológusokba, akik telepakolják az oldalukat idézetekkel, pozitív, olykor önbizalomnövelő szövegekkel. 

Én frászt kapok ezektől az agyon ismételt közhelyektől. Az online térben egyre nyíltabban beszélnek az emberek a mentális egészségükről, vagy tudatosabban állnak a lelki folyamataikhoz, írásban jobban megnyílnak. Ezzel alapvetően nincs baj, sőt nagy szükség van arra, hogy minél többen foglalkozzanak a lelki egészségükkel, hogy kevesebbet bántsuk egymást és magunkat. Olyan bejegyzések sokaságát látom, ahol tinédzserek adnak tanácsokat, olykor szakember szavait használva, ami még számomra is idegen. Red flag, narcisztikus, gázlángolás, love bombing, traumakötés és még sorolhatnám a szakszavakat. 

Valószínű akad olyan, aki valóban szakemberektől veszi át ugyanezeket a szavakat, de még többen vannak, akik az interneten találkoznak velük először. Ez azonban kevésbé részletes, rövid videókból származhat, ami elég felszínes megoldást eredményez. A fiataloknál valahol természetes, hogy új kifejezéseket keresnek, ami a leginkább leírja az érzéseiket. Ezáltal nem is csoda, hogy vonzónak találják ezeket a pszichológiai kifejezéseket és fogalmakat, amit aztán beleépítik a beszélgetéseikbe. Nekünk pedig nincs más dolgunk velük, csak megérteni, vagy olykor kikeresni a jelentését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában