Mezőgazdaság

2023.08.15. 11:23

Szakmakóstoló tábort szervezett a nógrádi agrárkamara a diákoknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a szécsényi Lipthay Béla mezőgazdasági és élelmiszeripari technikum a múlt héten immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szakmakóstoló hét nevű táborát. A program egyre népszerűbb a gyerekek körében, amit az idei túljelentkezés is jól mutat.

Lászlók Judit

Látogatás a borjúnevelőben. A fiatal állatok népszerűek voltak a látogatók körében

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A résztvevő általános iskolások ezúttal a gazda és a mezőgazdasági technikus szakmával ismerkedhettek meg Szécsényben. Csáki Balázs, a NAK Nógrád megyei elnöke portálunknak elmondta, hogy a Szakmakóstoló Hét nevű tábor a NAK pályaorientációs programjának részeként zajlott. Ehhez ismét a szécsényi mezőgazdasági iskola biztosította a hátteret, amely további lehetőséget is kínál a diákoknak. Ugyanis itt folytathatják a középiskolai tanulmányaikat és szakmát tanulhatnak.

– A Szakmakóstoló Hét táborának alapvető célkitűzése, hogy a résztvevő gyerekek, minél többen válasszanak agrár vagy élelmiszeripari szakmát. Ennek érdekében a zajlanak a programok is – fogalmazott Csáki Balázs. – A tábor programjainak összeállítása során törekszünk arra, hogy jó példával járjunk elől és a szakemberek által megmutassuk, hogy érdemes ezzel az életformával foglalkozni. Vannak visszatérő programelemeink, de igyekszünk minél több, a szakmában dolgozó partnert bevonni a táborba. Ugyanakkor próbájuk átadni a gyermekeknek azt is, aki a mezőgazdasági területen képzeli el a jövőjét, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ez óriási felelősség és felöleli a mindennapokat is.

Sok információhoz, műhelytitokhoz juthattak a diákok
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Csáki Balázs kiemelte, az idei táborban huszonhárom tanuló vett részt, akik az egész megyéből érkeztek. Természetesen ezúttal is voltak köztük visszatérők diákok. Mint mondta, a tábor egyre népszerűbb, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy idén túljelentkezés volt. 

– A tábor első napján az iskola tanműhelyébe látogattak el a gyermekek, ahol a gépész tesztpályát és mesterségkohót tekinthették meg. Aznap este Pekár István szarvasmarhatartó előadását hallhatták. Másnap a varsányi Szőlő-völgyben egy szarvasmarhatelepen ismerkedhettek meg az állattenyésztéssel, illetve a tehénfejést is kipróbálhatták. Továbbá még aznap az Ancsa-major helyi tangazdaságban is ismerkedtek a gazdasággal. Este pedig a NAK falugazdászai voltak a vendégeik. Szerdán meglátogatták a berceli Csáki-birtokot, majd délután kirándultak egyet Hollókőn. Csütörtökön a tankonyhán hús- és sajt termékeket készíthettek, este pedig a tábortűz mellett közös szalonnasütésen vehettek részt. Végül, pénteken az utolsó napon megrendezték a gazda-vetélkedőt, amelyet hagyományőrző lovaglás és íjászat követett egy helyi lovardában. 

Három médiaprojektet is készítettek a tábor résztvevői

A tábort végül gazdaavatással zártuk – mondta Csáki Balázs, aki kiért arra is, hogy az idei tábor során három média-projektet készítettek a gyerekek. A fotóriport-kiadvány az ötödik szakmakóstoló mindennapjai tartalmazza, a kisfilm pedig azt mutatja be, hogy a mezőgazdaság milyen lehetőségeket rejt a fiatalok számára, míg a rádió interjúkban a táborban résztvevő szakembereket szólaltatták meg az iskola múltjával és jelenével kapcsolatban. 

Mivel a szakmakóstoló idén is sikeres volt, illetve egyre nagyobb iránta az érdeklődés, ezért a jövőben is megrendezik majd a tábort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában