Kánikula

2023.08.21. 17:27

Rendesen befűtöttek odafent – másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe Nógrádban is

Az előrejelzések szerint kánikulára számíthatnak ezen a héten szűkebb hazánk lakosai. A nagy hőségben a szakemberek óvatosságra intenek, de az allergiásoknak is ügyelniük kell magukra, ugyanis emelkedik a levegő pollenkoncentrációja.

Nagy Orsolya

Kánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyamatos folyadékpótlás

Forrás: Shutterstock

Sok napsütésre és igazi strandidőre lehet számítani az elkövetkezendő napokban megyénkben. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve augusztus 21-én, hétfőn 14 órától egészen augusztus 24-ig, csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére vonatkozóan. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotunkat, hiszen kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre egyaránt. A szépkorúak körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Mint fogalmaztak: ne hagyjanak gyermeket, vagy háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet fel! Amennyiben bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívószámot!

A Köpönyeg.hu előrejelzése alapján a hőmérséklet 30-36 Celsius-fok között alakul majd, ugyanakkor előfordulhat elszórtan zápor és zivatar. A hétvégétől azonban fokozatos lehűlés lesz.

A Nógrád Vámegyei Balesetmegelőzési Bizottság korábban arra hívta fel a figyelmet a kánikulával kapcsolatban, hogy ilyenkor a megszokottnál figyelmetlenebbek és türelmetlenebbek lehetnek a lakosok, így érdemes néhány fontos tanácsot betartani.

Hozzátették: a hőségben csökkenhet a koncentráció és tompulhatnak a reflexek, ami már önmagában sok balesetveszélyes helyzetet teremthet a közlekedésben gyalogosként és járművezetőként résztvevők körében egyaránt.

A rendőrség arra kéri a sofőröket, ha tehetik, a kora reggeli órákban induljanak útnak, fogyasszanak megfelelő mennyiségű, alkoholmentes folyadékot és hosszabb út során tartsanak többször pihenőt. Ezen felül legyenek türelmesebbek a közlekedés többi résztvevőjével szemben, vezessenek lassabban és tartsanak nagyobb követési távolságot.

Naponta két-három liter folyadékot szükséges inni és megfelelően kell táplálkozni a hőségben

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője korábban portálunknak elárulta, hogy érdemes naponta két-három liter folyadékot inni és megfelelően táplálkozni. Emellett fontos a szellős ruha viselése, de az is, hogy az ember fejét ne érje közvetlen napsütés. A tüneteket is figyelni kell, ugyanis napszúrás esetén lehet fejfájás, szédülés, izzadás, hányinger, hányás és a rosszullét. Hőguta esetén pedig erős, lüktető fejfájás, hányinger és hányás alakulhat ki, de tudatzavar, sőt, akár eszméletlenség is ki előfordulhat.

Tovább emelkedik a héten a levegő pollenkoncentrációja

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolt: a parlagfű pollenkoncentrációja országosan magas, egyre több helyen érheti el a nagyon magas szintet.

Ennek hatására az arra érzékenyeknél már közepes, vagy erős tünetek is jelentkezhettek, amelyek az emelkedés hatására fokozódhatnak, így jelentkezhet például orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, valamint szemviszketés.

Hozzátették: a csalán- és a kenderfélék pollenkoncentrációja is magas lesz, az ürömé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Az útifű, valamint a libatopfélék virágpora országosan alacsony, esetenként közepes koncentrációban van jelen. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma pedig a magas-nagyon magas szintet is elérheti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában