Jegyzet

2023.08.02. 09:56

Régen minden jobb volt

Talán gyermekkorunk gondtalan éveibe vágyunk vissza - Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Lukács Zsófia

Régen minden jobb volt- szokták mondani és talán igazuk is van. Gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy az életünk korábbi szakaszait idealizáljuk, és azokat kedvezőbben ítéljük meg, mint a jelenünket. Az emlékezetünkben fennmaradnak a pozitívabb élmények, míg a negatív tapasztalatok könnyebben halványulnak el. A klímaválság, az infláció, a háború, valóban most azt érezhetjük, hogy régen jobb volt. 

De pontosan melyik korszak? Vissza a paradicsomba? Ádám és Éva idejében még talán minden rendben volt. Vagy talán a gyermekkorunk, óvodás- iskolás korunk gondtalan éveibe vágyunk vissza? Vagy a történelem azon éveibe, amikor legyőztünk egy-egy forradalmat. Amikor nem voltak műszaki kütyük, amikor egy varrással, szögeléssel megjavíthattunk bármit,az biztosan jobb volt, nem úgy mint napjainkban, hogy már mindent kidobunk javítás helyett, pedig sok mindenre létezik szakember. Itt jegyezném meg, hogy most hívjuk a gázszerelőt az éves karbantartásra, ne a fűtésszezon elején, amikor mindenki másnak is eszébe jut, mert ismét negatívan fogjuk látni a jelent. 

Úgy gondolom, hogy a dolgok akkor siklanak félre, ha a negítv hatásokat nem ellensúlyozzuk és nem teszünk érte, hogy olyan jó legyen, mint régen. És hát így vagyunk saját az emberi kapcsolatainkkal is, saját magunkkal is, rendszeres karbantartást kellene végeznünk ahhoz, hogy a dolgok tartósan működhessenek. Habár vannak olyan kivételes esetek is, amikor valaminek az értékét éppen a sérülései adják, így nem szorul javításra, vagy karbantartásra,  törötten is valami egészet sugároz, így nem csak régen,de most is jó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában