Múltidézés

2023.08.09. 08:10

Politikai perpatvarok és díjátadás is jellemezte Nyugat-Nógrád augusztusát harminc éve

Díjátadóval egybekötött nemzetiségi találkozót tartottak Bánkon, míg Honton politikai viharokat keltett a képviselő-testület tagjai által felvett tiszteletdíj összege. Rétságon költségvetési hiányról panaszkodott az önkormányzat vezetése, míg Nagyorosziban történelmi alapon készült el az új címer – ezekkel a témákkal foglalkozott harminc évvel ezelőtt augusztus közepén a megyei sajtó Nyugat-Nógrádban.

Hegedűs Henrik

Mutatunk pár érdekes nógrádi történést 1993-ból

Forrás: Nool illusztráció

Bánkon, a hagyományos nemzetiségi találkozó keretében különleges díjkiosztót tartottak 1993 augusztus első felében. Korill Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke Budai József tanár-népművelőnek nyújtotta át a Szontagh Pál-díjat. A méltatásban elhangzott: a kiváló pedagógus személyiség elhivatottan dolgozott a szlovák-magyar kapcsolatok hazai és nemzetközi elmélyítése érdekében.

Rétságon egészen másfajta gondokra panaszkodtak. Az önkormányzatnál ugyanis 20,5 millió forintos költségvetési hiány keletkezett, aminek oka, hogy még 1988/89-ben az akkori városi tanács komoly hiteleket vett fel a gázhálózat kiépítéséhez, aminek törlesztőrészletei és kamatai olyan magasra növekedtek, ami befolyásolja a lakossági alapellátást nyújtó intézmények fenntartását. A súlyosabb állapot elkerülése érdekében a város beadta ÖNHIKI-pályázatát, azaz a kérelmet az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára adott támogatásra.

Honton politikai vita keletkezett harminc esztendeje a nyár utolsó hónapjában. Mindezt a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete által fenntartott Honti Hírmondó című újság egyik cikke indította el, ami kifogásolta a falu képviselő-testületi tagjainak tiszteletdíját, mondván tisztességtelen eszközökkel gyarapították a vagyonukat. Még ezen a héten megjelent a településen Boross Péter, a regnáló Magyar Demokrata Fórum-kormány belügyminisztere, aki hosszan ecsetelte a hallgatóságnak, hogy helyi szinten is mennyire törődnek a politikai felelősségvállalás maximális teljesítésével.

Nagyorosziban új címer készült. Ezt Hornyák Endre polgármester mutatta be, részletesen ismertetve az előzményeket, mondván Könyves Kálmán királyunk korában, az 1100-as évek fordulóján telepítettek erre a nógrádi vidékre Lodomériából orosz vitézeket, és ezeket a lovagi alakokat idézi az új címer, ami Horváth Zoltán dejtári tipográfus mester kézügyességét dicséri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában