Jegyzet

2023.08.18. 10:50

Óvatosabban!

Lukács Zsófia

Sajnos mostanában sok baleset helyszínén jártam, ami azt váltotta ki belőlem, hogy sokkal körültekintőbben közlekedem, mint eddig. 

Lehet ennek volt köszönhető, hogy egy elektromos rollerrel közlekedő kisfiút nem ütöttem el, aki a bokor mögül döntött úgy zebra hiányában, hogy átkel az úton. Azt már mondanom sem kell, hogy nem tolta a járművét. Sikerült megállnom úgy, hogy nem ért hozzá az autó. Én percekig néztem magam elé kicsit sokkosan, a gyerek pedig szinte röhögve tovább állt. Utána órákig dühöngtem magamban. Ez az eszköz egy veszedelmes közlekedési tévedés. Még a KRESZ parkban is úgy száguldoznak vele szemben a kismotorral közlekedő gyerekekkel, mintha a legtermészetesebb dolog lenne. Megállíthatatlanul terjed, holott szinte csak hátrányai vannak. A roller mind használójára, mind környezetére nézve roppant veszélyes, ami persze nem meglepő, nem véletlen, hogy gyerekeink más járgányára sem jut eszünkbe motort szerelni, hogy száguldjanak vele. Felmerült bennem a kérdés, ha nincs index, hogy jelez irányt és hogy kanyarodik, hiszen ahhoz mindkét kezére szüksége van, artista mutatvány lenne. 

Mérgemben utánanéztem a statisztikáknak, amik természetesen vészjóslók. Például kiszámolták, hogy egy e-roller huszonkétszer olyan gyakran keveredik balesetbe, mint egy autó, és 44-szer olyan gyakran, mint egy motorkerékpár. Ami még akkor is döbbenetesen magas szám, ha az autó nagyobb sérüléseket tud okozni. Ráadásul a nem is annyira környezetbarát e-roller a két legkörnyezetbarátabb közlekedési módot váltja ki: a sétát és a biciklizést, úgyhogy el velük!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában