Generációváltás

2023.08.22. 07:35

Nosztalgikus hangulatban töltötték az Ipoly-túra huszadik évfordulóját Ipolyszögön

Hétvégén ünnepelték meg az Ipoly-túra 20 éves évfordulóját Ipolyszögön, amelyre az ország minden pontjáról visszatértek az egykor gyermekként itt táborozók, akik immár saját csemetéikkel együtt érkeztek a nosztalgikus hangulatú eseményre.

Angyal Eszter

Generációváltás történt az ipolyszögi Égerlápon táborozók körében, az egykor, gyermekként itt táborozók ugyanis mostanra férjhez mentek, vagy megnősültek, és saját családot alapítottak, s idén már felnőve, saját gyermekeik társaságában nosztalgiáztak az Ipoly-túra 20 éves évfordulóján. A közelmúltban megtartott táborról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közölt tudósítást weboldán.

Komoly múlt áll a tábor mögött

Természetvédelmi és ornitológiai táborokat egészen 1976-tól rendeznek az Ipoly völgyében. Ezek célja a madárjelölés mellett, hogy felkeltség a fiatalabb korosztály érdeklődését a természetvédelem, az élőhelyek megismerése és megőrzése iránt, épp ezért a táborokat hol az ipolyszögi Égerlápon, hol a Balassagyarmat melletti Nyírjesben, hol pedig Dejtáron tartották meg korábban. 

– Az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején a táborozók között sok, akkor középiskolás korú fiatal volt, akikből egy baráti társaság alakult ki. Csóri Miklós tanár úrban, aki a táborok rendszeres résztvevője volt, vetődött fel az ötlet, hogy megszervezzen egy gyalogtúrát az Ipoly folyó forrásától a torkolatig, amelyben ennek a baráti társaságnak a tagjai vettek részt 2003-ban – emlékezett vissza cikkében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Az Ipoly-túra 20 éves évfordulójára az ország minden részéről visszajöttek az egykori táborozók, akik férjüket, feleségüket és gyermekeiket is magukkal vitték Ipolyszögre. 

Az egykori gyerekek most felnőttként, saját gyermekeik társaságában táboroztak Ipolyszögön
Az egykori gyerekek most felnőttként, saját csemetéik társaságában táboroztak Ipolyszögön
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

– A gyerekek szemében ugyanazt az érdeklődést láttam megcsillanni, mint évtizedekkel ezelőtt szüleik szemében. A hálók ellenőrzésének időpontjában az első szóra otthagyták a tüzet, a botok faragását, a paprikás krumpli kavargatását és lelkesen szaladtak megnézni, vajon miféle és hány madár akadt a hálóba. A kiszedett madarakat zsákokba raktuk, amelyekkel elégedetten ballagtunk vissza a táborba. A gyerekek a zsákokat le nem tették, át nem adták egymásnak, és a jelölés után boldogan engedték el a megjelölt madarakat. Igaz, voltak egyes cinegék, amelyek igencsak ragaszkodtak tartóik ujjbegyéhez – idézte fel a közelmúltban megtartott esemény részleteit az Igazgatóság.

Érdeklődve figyelték a gyerekek a bemutatott madarakat
Érdeklődve figyelték a gyerekek a bemutatott madarakat
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Hozzátették, a gyerekek estére kellően elfáradtak az egész napos madarászástól és a jó levegőtől, így kisvártatva el is szunnyadtak szüleik ölében, akik az Ipoly-túráról és a régi táborokról készült kisfilmeket és fényképeket nézték meg visszaemlékezve a húsz évvel ezelőtt történtekre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában