Vízkorlátozás

2023.08.04. 06:50

Nógrádban nincs korlátozás, de ajánlott a felelős vízfogyasztás

Tavaly a hetekig tartó kánikula jelentősen megemelte a vízfogyasztást, a dél-nógrádi településeken korlátozták is azt. Idén már jóval csapadékosabb a nyár és hőségriadót eddig csak két alkalommal rendeltek el, így korlátozásra nincs szükség. Ennek ellenére nem árt a takarékos vízhasználat.

Gulyás Edina

Nem árt a takarékos vízhasználat

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

– A kánikula beköszöntével a vízfogyasztás rendszerint nem növekszik azonnal. Jelenleg nincsen szükség vízkorlátozásra azon a több mint 80 nógrádi településen, amelyeken társaságunk szolgáltatja az ivóvizet – tájékoztatta portálunkat az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. Amint arról beszámoltak, abban az esetben fordulhat elő korlátozás, amennyiben a víztermelő és vízszállító kapacitás a jelentkező vízigények tartós kielégítésére nem képes. 

Több fokozat ismert

A vízfogyasztás korlátozásának három fokozata ismert. Első lépésként tilos a közparkok, a házi kertek tömlős locsolása 6 és 23 óra között. A járdák, az utak mosása, az automata öntözőberendezések működtetése, továbbá úszómedencék töltése sem megengedett.

A második fokozat azt jelenti, hogy a fentieken kívül felhívást kell intézni az adott évben napi ötven köbméter átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználók felé, hogy a napi fogyasztási igényüket tíz százalékkal csökkentsék. Ezen túl tilos mindennemű tömlős locsolás és mosás az érintett település egész területén.

A harmadik fokozatnál az első két intézkedés kiegészül azzal, hogy az adott település jegyzője a községben ivóvizet szolgáltató társaság képviselőjével közösen, a vízellátási szakági helyszínrajz alapján kijelöli a vízellátásból ideiglenesen és napszakonként kizárható településrészeket. Emellett természetesen intézkednek a végrehajtásról is.

Fontos a tudatosság

– A fogyasztók maguk is jelentősen hozzájárulhatnak a víztakarékossághoz. Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így, ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor sem a csapvizet kell kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk. Medence üzemeltetése esetén pedig a töltést ne vízhiányos időszakban végezzük – hívta fel a figyelmet az ÉRV Zrt. 

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. arról tájékoztatott: tapasztalataik szerint a területükhöz tartozó 55 nógrádi településen átlagosan jellemző napi 8 ezer köbméternyi ivóvízfogyasztás a nyári kánikula idején megemelkedik, csúcsidőszakban elérheti 12 ezret is. Hozzátették: vízkorlátozás bevezetésére jelenleg egyik településen sincs szükség. A felhasználóik számára készült, felelős vízhasználásra vonatkozó felhívás a társaság honlapján bárki számára elérhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában