Kiberbiztonság

2023.08.24. 13:41

Nógrádban is aktívak az online csalók: így védheted meg magad a neten!

Egyre többen válnak online csalás áldozatává országszerte, így Nógrádban is. A Médiaunió Alapítvány, a Magyar Bankszövetség és a KiberPajzs Program közös kiberbiztonsági kampány keretében hívja fel a figyelmet az online tér veszélyeire és a tudatosság fontosságára.

Nool.hu

Személyes banki adatokhoz jutott a csaló, vissza is élt vele

Forrás: Shutterstock

Néhány hete számoltunk be arról, hogy közel nyolcmillió forinttal vertek át online csalók két nógrádi lakost. A rendőrség mindkét esetben büntetőeljárást indított az ismeretlen elkövetők ellen, illetve – sokadszor – felhívta az internetezők figyelmét arra, hogy ne kattintsanak ismeretlen forrásból származó linkre, illetve ne adják meg személyes és banki adataikat, azonosítóikat ismeretleneknek!

A Világgazdaság szerdán számolt be arról, hogy kiberbiztonsági kampányt indít A kulcs te vagy! címmel az idén 15 éves Médiaunió Alapítvány, a Magyar Bankszövetség és a KiberPajzs Program, hogy felhívja a figyelmet az online tér veszélyeire és a tudatosság fontosságára. Mint írták, a kezdeményezés neve is jelzi, hogy az online csalók általában közvetlenül a felhasználókat célozzák, ugyanis a legtöbb platform erős, működő adatvédelemmel rendelkezik, így a gyenge pontot a felhasználók jelentik.

A VG.hu cikkéből megtudtuk, a Médiaunió és az Ipsos a témában közös kutatást készített, melynek eredményeiből egyebek mellett az is kiderült, hogy a magyarok 21,8 százaléka vált már online csalás áldozatává, illetve hogy a válaszadók 55,7 százaléka több helyen is ugyanazt a jelszót használja, ami jelentős biztonsági kockázat. A Médiaunió és a KiberPajzs rendkívül elkötelezett a kiberbiztonsági edukáció mellett, ezért a most induló kampány részeként létrehoztak egy weboldalt is, ahol összegyűjtötték a leggyakoribb csalások ismertetőjegyeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában