Átverés

2023.07.04. 10:29

Közel nyolcmillió forinttal vertek át online csalók két nógrádit

Az elmúlt időszakban két nógrádi is online csalók áldozatává vált. A két sértettől összesen 7 millió 600 ezer forintot loptak a bűnözők.

Nool

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság portálunknak megküldött közleménye szerint az első esetben a hívó fél banki alkalmazottnak adta ki magát, majd a sértett vásárlási szokásairól érdeklődött és kérte a banki adatok egyeztetését. A hívott fél megadta a bankkártya adatait, majd észrevette, hogy két bankszámlájáról is pénzt vettek le a csalók összesen, több mint 7 millió forint értékben.

A másik esetben a sértett egy interneten megjelenő és gyors pénzszerzést ígérő hirdetési linkre kattintott rá, majd az ezt követően megjelenő online felületen megadta bankkártya adatait. A csalók így több mint 600 ezer forintot emeltek le az áldozat számlájáról.

A rendőrség mindkét esetben büntetőeljárást indított az ismeretlen elkövetők ellen.

Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válást, fogadja meg a nógrádi rendőrség tanácsait!

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se emailen, se üzenetben a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!
  • Amennyiben rosszat sejt kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor neki ezt látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az-e a feladó, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre!
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!
  • Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!
  • A fent felsorolt esetekben a bankok/ banki ügyintézők sosem kérik el ezeket az információkat, mivel ennek a birtokában vannak már!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában