Egyedi jelölés

2023.08.01. 11:58

Nógrád-szerte több mint 250 gólyafiókát gyűrűztek meg a szakemberek

Az idei évben rekord számú fehérgólya-fióka kapott egyedi jelölést, hiszen soha nem került egy szezonban 1338 fiatal lábára jelölés. Ebből a legtöbbet – összesen 256 fiókát – Nógrádban gyűrűzték a szakemberek.

Palchuber Kinga

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint szakembereik az 1974-es megalakulás óta koordinálják az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése. A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, ami ma már fehér gólya látványgyűrűzés néven, de az ország nagy részére kiterjedően folyik. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret. Mint írták: az idei országos rekordszám – 1338 fióka – 17 vármegyében, 248 településen, 443 fészekben jött össze és még nincsenek benne a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókák.

– A gólyák – és általában a madarak – gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ – ismertette az MME.

Hozzátették: a fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

Az MME adatai szerint Nógrád-szerte 87 fészekben 256 kisgólyát gyűrűztek meg. Ezzel pedig elmondható, hogy vármegyénkben jelölték meg a legtöbb egyedet országos viszonylatban. Nógrádot követi a gyűrűzési számokban Bács-Kiskun (206 példány), valamint Pest és Veszprém (159-159 fióka)  vármegye. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában