Erdőjárás

2023.08.27. 11:20

Nógrád-szerte gyűjtik már a gombát – te tudod, mennyi kerülhet a kosárba?

A közösségi oldalakon lépten-nyomon felbukkanó fotók bizonyítják: berobbant a gombaszezon. Büszke erdőjárók posztolnak a nagy fogásról, kosárszám hordják a kalaposokat. Ezek alapján kevesen tudják, erdei termékekből naponta legfeljebb két kilót lehet gyűjteni.

Gulyás Edina

– Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény alapján a gomba, a vadgyümölcs és a gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül. Ezekből személyenként, naponta legfeljebb két kilogrammnyit lehet egyéni szükségletként összeszedni. Az erdei termékek az állam 100 százalékos tulajdonában álló erdőkben a fenti mennyiségig az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül szabadon gyűjthetőek – tájékoztatott Németh Bálint, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegység természetvédelmi őre.  Azonban a magánerdőkben csak előzetes írásbeli hozzájárulással végezhető a gyűjtés. A földalatti gombafajokat – a szarvasgombákat – minden esetben kizárólag az erdőgazdálkodó engedélyével lehet összeszedni.

Van, ahol engedély kell a gombászáshoz

A szakember azt is elárulta, hogy a védett természeti területen két kilogrammnál kevesebb mennyiségig is csak a megyei kormányhivatalok által kiadott hatályos természetvédelmi engedély birtokában lehet gombát, vadgyümölcsöt és gyógynövényeket gyűjteni. Hozzátette: a helyi jelentőségű védett természeti területek esetében a település jegyzője az illetékes természetvédelmi hatóság. Az írásos hozzájárulásnak, vagy természetvédelmi engedélynek a gyűjtés során a helyszínen kell lenni. 

Három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható

– Védett növényfajokat is csak a kormányhivatal engedélyével lehet leszedni. A védett gombafajokat azonban tilos leszedni – fogalmazott Németh Bálint. – Az erdei termékek gyűjtését és az ehhez szükséges engedélyek meglétét az erdészeti szakszemélyzet, az erdészeti hatóság, valamint a természetvédelmi őrszolgálat és a természetvédelmi hatóság ellenőrzi. Amennyiben valaki két kilogrammnál többet tesz a kosarába a gombákból és növényekből, vagy nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, bírságot kell fizetnie. Azonban ha a gyűjtés során megállapítható a természetkárosítás bűncselekménye, az elkövető három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az év egy időszakában éti csiga is gyűjthető

Németh Bálint arról az érdekességről is beszámolt, hogy hazánkban az éti csiga védett állatfaj, azonban az év egy adott időszakában gyűjthető, ennek feltételeit minisztériumi rendelet határozza meg. E szerint az éti csiga gyűjtési és felvásárlási időszaka minden év április 1-jétől június 15-ig tart. Magyarország területén évente összesen 2000 tonna, 30 milliméter, vagy annál nagyobb házátmérőjű éti csiga gyűjthető. Az állat gyűjtése és hasznosítása engedélyköteles. Az ez iránti kérelmet a természetvédelmi hatósághoz kell benyújtani. Védett természeti területen, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó területen éti csiga gyűjtése tilos. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában