Nool.hu podcast

2023.08.24. 18:08

Brutális, hogy mit esznek a nógrádi gyerekek! Mit tehetnek a szülők? (podcast)

A gyerekek iskolai étkezéséről beszélgettünk Kovács Hettivel, salgótarjáni természetgyógyásszal és életmód-tanácsadóval, hiszen hamarosan kezdődik az iskola.

Nagy Orsolya

Vajon milyen egy gyermek egészséges étkezése és hogyan kerülhető el, hogy az iskolában ne nassoljon és ne cukros üdítőt fogyasszon? Egyebek mellett erről is beszélt portálunknak Kovács Hetti, aki elárulta: természetes, hogy a csemeték szeretik a bolti termékeket és olykor nehezen fogadják el a szülők által készített reggelit. Éppen ezért érdemes hozzászoktatni őket ehhez már egészen kicsi koruktól és az egészséges táplálkozásra való nevelést is fontos minél korábban elkezdeni.

– Manapság könnyedén lehet jó minőségű szendvicset készíteni, például kovászos kenyérből, felvágott helyett pedig tudunk különféle krémeket készíteni. Ezen kívül érdemes dobozba csomagolni esetleg uborkát, répát, vagy pár szem gyümölcsöt. Így tisztában vagyunk azzal, hogy mit tartalmaz az étel és el tudjuk kerülni az ízfokozókat, az adalékanyagokat, ráadásul ezáltal nem a büfében vásárol majd a gyermek – közölte Kovács Hetti.

Kovács Hettivel beszélgettünk
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette: érdemes otthon kialakítani egy rutint, de új recepteket is ki lehet próbálni. Bár ez időigényes, mégis megéri, hiszen így sokkal egészségesebb lesz a család. A szülők mutatnak példát a gyermekeknek, persze a kamaszkorban lázadnak a fiatalok, de, ha kicsiként értékeket kaptak a szülőktől, akkor az biztos, hogy idővel visszatérnek azokhoz.

A természetgyógyász kiemelte továbbá, hogy rengeteg a rossz táplálék, amely egy idő után különböző emésztési problémákat, esetleg ételintoleranciát okoz. Manapság túl vannak dolgozva az élelmiszerek, túlfinomítottak és tele vannak adalékanyagokkal.

Amennyiben valaki sok káros ételt fogyaszt, akkor annál több gond fog idővel jelentkezni. Sajnos a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy egyre nagyobb a baj és már egyre fiatalabb gyerekeknél is előjönnek a különféle problémák.

A salgótarjáni szakembert is keresték már fel olyan szülők, akiknek gyermekük esetleg puffadt, székrekedése volt, de olyan is akadt, akinek az éjszakai alvás jelentett gondot. Ráadásul Salgótarjánban nem jó a helyzet az étkezési szokások terén sem. Amennyiben pedig a gyermeknek emésztési problémái vannak, az lelki tüneteket is okozhat, így például kedvtelenséget, szorongást, vagy éppen azt, hogy nem tud megfelelően koncentrálni az iskolában.

Podcastünkben Kovács Hetti kitért arra is, hogy miért károsak a péksütemények, valamint az energiaitalok és a cukros üdítők, de azt is elárulta, hogy a menzán kapható ételek mennyire egészségesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában