Tanévkezdés

2023.08.27. 06:50

Megterheli az iskolakezdés a nógrádi családok kasszáját

A visszaszámlálás elkezdődött: hamarosan kezdődik a tanév. Csak néhány nap maradt a szükséges tanszerek beszerzésére. Ha a családok mindent megvásárolnak az iskolák által közzétett listáról, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. És a taneszközökön kívül számtalan mást is meg kell még venni.

Gulyás Edina

A papír-írószer üzletek és az online boltok is felkészülve várják a következő tanévet. Bőséges kínálatukban kiváló minőségű és kevésbé jó termékek is találhatók, előbbiért persze borsos árat kérnek. Egyre többen nyúlnak azonban az olcsóbb tanszerekért.

A tankönyvekért ugyan már néhány éve nem kell fizetni, de a füzetek és más felszerelés több tízezer forintba kerül. Idén ingyenes tanszercsomag sem jár azoknak, akik arra tavaly még jogosultak voltak. Az általunk megkérdezett szülők egyértelműen érzik az áremelkedést, a szeptemberi plusz költségek jelentősen megterhelik a családi költségvetést. 

Segítenek a nagyszülők

– Néhány éve a település önkormányzata minden iskolás gyermeknek 30 ezer forinttal segítette az iskolakezdését, erre idén már nem volt lehetőség, és a munkahelyünk sem támogatja ezt az időszakot – mondta el a háromgyermekes Pál Edit, akinek a legnagyobb fia már dolgozik, így csak a két fiatalabbnak kell megvenni a felszerelést. – A lányom 11. évfolyamos lesz, cukrásznak készül. Mivel szakképző iskolába jár, kap ösztöndíjat, ez nagy segítség a családoknak. A legkisebb fiam hetedikes lesz. Az előző évből megmaradt, jó állapotú felszerelés helyett nem veszünk újat. A ruhákat is apródonként szerezzük majd be. Így is több tízezer forinttal számolhatunk iskolakezdés előtt, szerencsére a nagyszülők támogatására is számíthatunk.

A munkahely is ad támogatást

Végh Eszter kisebbik fia most megy negyedik osztályba, a nagyobb középiskolába jár, a 11. évfolyamot kezdi. Mint mondta, a középkategóriás termékeket választották, így is közel 100 ezer forint lett a vásárlás végösszege. Ebben még nem szerepel a tornafelszerelés, a benti cipő és a tisztasági csomag sem. Szerencsére a férj munkáltatója beiskolázási támogatással segíti a családot: gyermekenként 25 ezer forintos utalványt ad, ez komoly segítség ebben az időszakban. Emellett a helyi önkormányzat is ad tanulónként 10 ezer forintot. 

– Az első osztályos szülőknek még nagyobb teher az iskolakezdés, hiszen mindent meg kell venniük, a korábbi évekből nekik még nincs használható felszerelés. Azonban azok is érzik az árak jelentős emelkedését, akiknek már felsőbb évfolyamokra jár a gyermeke – fogalmazott az anyuka. 

A toalettpapírt is vinni kell

– Már minden füzetet, tollat, ecsetet megvásároltunk. Ezen kívül új táskára és tolltartóra is szükség volt, tornacipő, utcai és váltócipő is került a kosárba. Mivel a tavasszal hordott ruhák ősszel már kicsinek bizonyulnak, így nadrágokat, pulóvereket is be kellett szerezni. Ha mindent összeszámolok, közel 150 ezer forintot költöttünk az utóbbi hetekben az iskolakezdésre – hangsúlyozta Nagy Karolina, egy hatodik osztályba készülő kisfiú édesanyja. Hozzátette: a tanszerlistán fénymásolópapír, zsebkendő, szalvéta és toalettpapír is szerepel, ezeket minden gyereknek be kell vinni, mert nincs az iskolában. Ez további kiadásokat ró a szülőkre, akik bizony nincsenek könnyű helyzetben ezekben a hetekben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában