Kánikula

2023.08.24. 16:13

Még jobban rákapcsol a hőség Nógrádban is: harmadfokúra emelték a riasztást

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását az augusztus 21-én, hétfőn érvényben lépő másodfokú hőségriasztást meghosszabbította augusztus 28-ig, hétfő éjfélig – közölték a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán.

Nagy Orsolya

Mint írták: nemcsak meghosszabbították, de harmadfokúra is emelték a hőségriasztást, így péntektől annak a legmagasabb foka lesz érvényben.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban pedig semmiképpen sem tartózkodjanak a tűző napon.

Ezen túlmenően arra is kitértek, hogy az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, vagy dekoncentrációt. Éppen ezért fokozottan figyeljünk egymásra!

Az autóval közlekedőket is óvatosságra intik, hiszen rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, lehetőleg kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak abba.

Hozzátették: ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Amennyiben van légkondicionáló berendezésük, időnként kapcsolják be, de a hőmérsékletet ne állítsák 27 Celsius-foknál hűvösebbre. A készüléket érdemes szakaszosan használni az ízületek védelme érdekében. Az ablakot pedig csak éjszaka és hajnalban nyissák ki, nappal inkább sötétítsenek be. A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni, mert annak lapátjai csak a belső meleg levegőt forgatják, ami kiszárítja az embereket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

A katasztrófavédelem oldalán arra hívja fel továbbá a figyelmet, hogy gyermeküket és a házi kedvencüket ne hagyják egy percre sem a parkoló autóban!

Mint írták: a napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben tűzgyújtási tilalom, viszont szűkebb hazánkban jelenleg még nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában